Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Megint visszafelé sült el a nácizás: tovább erõsödött az AfD

Pörge Béla

2018.09.04. 13:38

Migránsok gyilkoltak Chemnitzben, az emberek felháborodtak és tüntetni kezdtek. Erre a szélsõbaloldal is az utcára ment, a mainstream média pedig nácinak és szélsõjobboldalinak titulálta a bevándorlás ellen tüntetõket, a szélsõbalosok pedig "csak a nácik ellen" tüntettek szerintük. Az eredmény: erõsödött az AfD, gyengült a baloldal Németországban.

A Bild című lapban ismertetett közvélemény-kutatás szerint az AfD-re 17 százalék szavazna, ha most vasárnap tartanák a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választást. Ez 0,5 százalékpontos növekedés az egy héttel korábbihoz képest. Az SPD fél százalékponttal gyengülve 16 százalékon áll.

Az AfD a legutóbbi választásokon 12,6 százalékot szerzett, támogatottsága azóta csaknem megszakítás nélkül emelkedik, és alig két hónapon belül másodszor előzte meg a szociáldemokratákat; július első felében 17,5 százalékon állt, az SPD pedig 16 százalékon.

Az Insa közvélemény-kutató intézet mérése szerint Németország vezető politikai ereje továbbra is a szociáldemokratákkal kormányzó CDU/CSU. Az Angela Merkel kancellár és Horst Seehofer belügyminiszter vezette pártszövetség 28,5 százalékon áll, az egy héttel korábbihoz képest 0,5 százalékponttal erősödött, de a nyár elején, júniusban mért 32 százalékhoz képest jelentősen gyengült.

A Bundestag ellenzéki oldalán az AfD mellett a Zöldek is erősödnek, 13,5 százalékon állnak, szemben a nyár elején regisztrált 11 százalékkal. Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) és a liberális FDP támogatottsága nem változott számottevően, 10 százalékos, illetve 9,5 százalékos.

A többi friss közvélemény-kutatásból is kitűnik, hogy az AfD erősödött, amióta az egykori NDK területén fekvő Chemnitzben augusztus végén tüntetések kezdődtek egy késelés miatt, amelynek áldozata egy német állampolgár, feltételezett elkövetői pedig menedékkérőként érkeztek Németországba – írja az MTI.

A szövetségi kormány menekültpolitikájának és bevándorlási politikájának erőteljes bírálatára összpontosító párt választói támogatottsága az Infratest dimap kutatóintézet mérése szerint 16 százalékról 17 százalékra, a Forsa intézet adatai alapján 14 százalékról 16 százalékra emelkedett.

Azonban a trend a következő hónapokban megfordulhat"

– vélekedett a Bildnek Hajo Funke politológus, a németországi szélsőjobboldali szerveződések kutatója.

Funke szerint az AfD ezzel beállt a rasszista uszítók sorába, és összefogott velük. Ez rövid távon növelte és még növelheti az AfD támogatottságát, de hosszú távon csökkentheti azt. Meglátjuk, mindenesetre az elmúlt években már sokan elmondták, hogy az AfD népszerűsége nem nőhet tovább.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére