Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mégis bosszút állhatnak a törökök

Bertha László

2015.12.02. 20:27

Erdogan szerdán megfogadta, hogy Törökország nem fog bosszút állni Oroszország "érzelmi" szankció miatt. Ez azonban nem teljesen fedi a valóságot.
ANKARA, 20:27

A török elnök szerdán megfogadta, hogy Törökország nem fog bosszút állni Oroszország „érzelmi” szankció miatt, mivel az orosz vadászbombázó lelövése után nem akarnak további károkat okozni a két ország kapcsolataiban.

Az eseményeket követően Moszkva komoly gazdasági szankciókat vezetett/vezetne be Törökországgal szemben. Ezek érintik például a turizmust, de tervben van a török élelmiszerek importtilalma is, valamint egy sor más intézkedés is.

Erdogan a szankciókról elmondta, hogy Oroszország stratégiai partnerük, így ők továbbra is biztosítják a török termékeket az oroszoknak. A török elnök szerint Moszkva lépései nem voltak összhangban az „állam méltóságával”. Erdogan kijelentette továbbá, hogy Törökország megőrzi nemességét, így ők nem fogják ugyanazt a nyelvezetet használni, mint Putyinék. Ígéretet tett arra is, hogy a törökök nem fognak semmilyen megtorló intézkedést kezdeményezni az országban élő orosz állampolgárokkal szemben.

Az oroszok egyik legkeményebb csapása a földgáz export megvágása lehetne, hiszen a törökök földgáz ellátásának több mint felét az oroszok biztosítják, Erdogan azonban nem aggódik emiatt:

nem éltünk földgázzal egész életünkben… ez a nemzet már hozzászokott a nehézségekhez.”

– ezzel is hangsúlyozva, hogy más beszállítók is jelen vannak a török piacon.

Erdogan az orosz bírálatokkal kapcsolatban kiemelte, hogy legutóbb még „bátornak” nevezte őt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin.

A törökök mégis szankciókra készülnek?

A török államfő által elmondottakhoz képest a törökök szankciókra készülnek. A Reuters információi alapján ugyanis a törökök negyedével csökkentenék az orosz autógáz (LPG) behozatalát. A megkérdezett források szerint erre már elkezdtek felkészülni a török vállalatok, így más beszállítók után néznek.

Anatoly Antonov, az orosz védelmi miniszter szerdán kijelentette, hogy maga a török elnök, Erdogan és a családja is érintett az Iszlám Állammal való olajseftelésben, erről állítása szerint bizonyítékuk is van. Ezzel kapcsolatban Erdogan a napokban úgy nyilatkozott, hogy azonnal lemond, ha a vádak beigazolódnak.

(Al Arabiya, AP)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére