Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mégis szolgálhatnak transznemûek az amerikai seregben

Pörge Béla

2017.12.12. 06:58

A sok sivalkodás célt ért. Donald Trump döntését megkerülve januártól ismét felvehetnek transznemûeket a seregbe.
WASHINGTON, 6:58

A sok sivalkodás célt ért. Donald Trump döntését megkerülve januártól ismét felvehetnek transzneműeket a seregbe.

Donald Trump még júliusban tiltotta meg, hogy transzneműek szolgáljanak az amerikai hadseregben. Trump döntése értesülések szerint váratlanul érte a Pentagont, mert teljesen szembement a Barack Obama volt elnök kormányának politikájával — írja az MTI.

David Eastburn őrnagy közölte: jövő évtől a kérdéssel összefüggésben zajló jogi eljárások ellenére is jelentkezhetnek transzneműek katonai szolgálatra. A szóvivő az AP amerikai hírügynökségnek elmondta:

a Pentagon erre vonatkozó új irányelve alapján elutasíthat olyan transznemű újoncokat, akik nemi identitási rendellenességből fakadóan szorongástól szenvednek, amelyet az adott személy nemi identitása és születési neme közötti konfliktus okoz."

Az AP magyarázata szerint ez azt jelenti, hogy az adott transznemű személy éppen a kívánt nemnek megfelelő nemi átalakítás orvosi folyamatában van, vagy már átesett az átalakításon.

Trump nyáron a transzneműek katonai szolgálatával járó orvosi költségekkel indokolta tiltását, ám egyes hírforrások szerint a Pentagon ellátási rendszere igénybe vehető ahhoz, hogy egy transznemű megkezdhesse nemi identitásának átalakítását, amit a védelmi minisztérium finanszíroz. Az amerikai RAND stratégiai elemzőcég egy korábbi jelentése szerint a transzneműek kezelése évente mintegy 8 millió dollárba (több mint 2 milliárd forintba) kerülne.

Eastburn őrnagy azzal folytatta, hogy a katonai szolgálatnak azonban semmi akadálya, ha egy transznemű jelentkező hivatalosan is bizonyítani tudja, hogy a megelőző 18 hónapban klinikailag stabil az állapota a nemi átalakítás befejezése óta, tehát már a kívánt nemnek megfelelő a fizikai külleme, és mentes komolyabb pszichológiai problémáktól a nemi identitásával összefüggésben.

Trump döntését szinte azonnal megtámadták a bíróságon, két amerikai kerületi bíró fel is függesztette a rendelkezést, az egyik pedig úgy határozott, hogy a transzneműek toborzását január elsején meg kell kezdeni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére