Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mégsem lehet olyan könnyen megszabadulni Renzitõl

Bokor Gábor

2016.12.19. 07:28

A lemondott olasz miniszterelnök az általa vezetett balközép Demokrata Párt (PD) vasárnapi országos értekezletén kijelentette, hogy nem mond le pártja vezetésérõl.
RÓMA, 7:28

A lemondott olasz miniszterelnök az általa vezetett balközép Demokrata Párt (PD) vasárnapi országos értekezletén kijelentette, hogy nem mond le pártja vezetéséről.

A vasárnapi értekezleten Matteo Renzi bukásnak értékelte a december 4-i referendum kimenetelét, melynek következtében le is mondott a miniszterelnöki posztjáról. Elmondása szerint különösen fájó, hogy pártja a dél-olasz megyékben, valamint a fiatal szavazók közül veszített el nagyon sokat.

A parlament átalakításáról, valamint az alkotmányos reformokról szóló népszavazáson a választópolgároknak közel hetven százaléka adta le szavazatát, hatvan százalékuk döntött úgy, hogy nem támogatja a baloldali politikus javaslatait.

Azt reméltem, hogy 13 millió olasz igennel szavaz, végül 13,5 millióan szavaztak rá, mégsem volt elegendő" 

– fogalmazott Matteo Renzi a PD Rómában rendezett találkozóján. A politikus szerint annak ellenére, hogy helyére azonnal új kormányfőnek szavaztak bizalmat Paolo Gentiloni személyében, Olaszországban ismételten választásokra kell készülnie.

A politikus ezért is szólította fel a Forza Italia! pártot, az Északi Ligát és az Öt Csillag Mozgalmat (M5S), hogy egyezzenek meg az új választási törvényben. Renzi úgy véli, az 1994-ben és 1996-ban is alkalmazott, úgynevezett Mattarellum-választási rendszer lehetne a legjobb megoldás  az ország számára. Míg a Forza Italia nemet mondott a javaslatra, az Északi Liga egyből jelezte, hogy neki teljesen mindegy milyen szisztéma szerint, de készen áll az előrehozott választásokra – írja az MTI.

Beppe Grillo, az Öt Csillag Mozgalom első embere csupán azt a kérdést tette fel, hogy mit keres még mindig Matteo Renzi a PD élén és az olasz politikában.

A pártkongresszuson arról azonban nem született döntés, hogy Renzinek a pártelnöki posztról is le kellene mondania, bár ezt többen, köztük Gianni Cuperlo, Renzi párttársa is szorgalmazta. A Corriere della Sera olasz napilap felmérése szerint az olaszok 48 százaléka akar mielőbbi előrehozott választásokat.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére