Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végre: megszûnnek a roamingdíjak az EU-ban

2015.10.27. 20:46

BRÜSSZEL, 19:00

Az Európai Parlament kedden elfogadta azt a jogszabálycsomagot, aminek értelmében kevesebb, mint két év múlva megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban.

Ja, és mellékesen meghatározták a netsemlegesség szabályait is.

 A roamingdíjak két fázisban fognak eltűnni az életünkből.

  • 2016. április 30-tól egy perc beszélgetés és egy megabyte adatforgalom után legfeljebb öt centet számolhatnak majd fel a szolgáltatók, SMS-enként pedig legfeljebb két cent lehet a roamingdíj.
  • 2017. június 15-én pedig már teljesen ingyenes lesz.
     

Az új szabályok annyi kibúvót azért adnak a szolgáltatóknak, hogy ha bizonyítani tudják, hogy a roamingdíjak megszűnésével kapcsolatos költségeiket nem tudják fedezni, és emiatt kénytelenek lennének a belföldi tarifákat emelni, akkor engedélyezhetik számukra, hogy minimális felárat számítsanak a költségeik fedezésére, de ezt az igényüket akár el is utasíthatják.

A netsemlegességről szólva: az elfogadott szabályok célja, hogy az internetszolgáltatók ne tehessenek különbséget némi plusz profit érdekében a különféle szolgáltatások között. Továbbá tilos lesz számukra, hogy blokkoljanak vagy lassítsanak bizonyos tartalmakat, appokat, szolgáltatásokat attól függően, hogy ki a feladó és a fogadó fél.

Egy mobiltársaság, amely internet-hozzáférést is biztosít, például elvben nem blokkolhatja majd az olyan internetes telefonálást lehetővé tévő appokat, mint a Skype vagy a Viber, illetve azt sem szabhatja meg, melyik internetes zeneszolgáltatás használatát támogatja.

Ha mégis be kell avatkozni az adatforgalomba, akkor a lépéseknek átláthatóaknak, megkülönböztetés-menteseknek és arányosaknak kell lenniük, és nem tarthatnak a szükségesnél tovább"

– tudatta az EP.
 

A szolgáltatóknak arra továbbra is lesz lehetőségük arra, hogy különszolgáltatásokat, például egyes szolgáltatások igénybevételéhez gyorsabb internetkapcsolatot kínáljanak, de mindez nem mehet az internetszolgáltatás általános minőségének rovására.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére