Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel a búcsúbeszédében sem ismerte el, hogy hiba volt a migránsok tömeges beengedése

Vincze Viktor Attila

2018.12.07. 15:30

A még a kancellári hivatalban lévõ, de a pártpolitikából teljesen kivonuló, így a CDU pártelnöki tisztségérõl is lemondó Angela Merkel a párt tisztújító kongresszusán elmondott búcsúbeszédében is kitartott a bukásához vezetõ bevándorláspolitikája mellett. Ugyanakkor jelezte, hogy a pártelnöki székben utódjaként Annegret Kramp-Karrenbauert látná szívesen, nem pedig Friedrich Merzet.

Egységre és összefogásra szólította fel a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) utolsó pártelnöki beszédében Angela Merkel Hamburgban a CDU tisztújító kongresszusán.

Hangsúlyozta, hogy a CDU a vezetése alatt megváltozott, már nem az a párt, amelynek irányítását több mint 18 éve átvette, "és ez így van jól".

A CDU a politikai közép "egyetlen néppártja", és az a feladata, hogy összefogja "Németországot, Európát, az idős és a fiatal nemzedéket, Keletet és Nyugatot, az erősebbeket és a gyengébbeket, várost és vidéket, a helyieket és a migránsokat" – mondta Angela Merkel.

Rámutatott, hogy a CDU a második világháború utáni Németország 70 évéből 50-et kormányon töltött, fél évszázadon keresztül CDU-s politikus volt. Ez azért sikerült, mert a párt mindig az értékei alapján politizált, de nyitott volt, és megértette, hogy "mindig érdemes lehet mások szemével is nézni a világot" – fogalmazott.

Felidézte, hogy amióta 2000. április 10-én először megválasztották elnöknek, a CDU a szövetségi parlamenti, a tartományi törvényhozási és az európai parlamenti választásokat együttvéve 72 alkalommal folytatott választási kampányt.

Ezek a küzdelmek megmutatták, hogy a CDU nehéz helyzetben is sikeres lehet, ha egységes, de "az utóbbi években azt is keserűen megtapasztaltuk, hogy hova vezetnek a véget nem érő viták" a CDU-ban, illetve a CDU és bajor testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) között – húzta alá Angela Merkel.

A párt előtt álló feladatokat sorolva kiemelte, hogy megosztottá vált a német társadalom, így "túl gyakran csak a legradikálisabb és leginkább üvöltő hangokat hallják meg". Kihívás a társadalom öregedése is, amely "teljesen új megpróbáltatásoknak teszi ki a szociális rendszereket", és a "technológiai fejlődés, amely az orvostudománytól a közlekedésen át az energetikáig sok esélyt kínál, de kérdéseket is felvet az emberi méltósággal kapcsolatban, például az algoritmusoktól való függőség vagy a génkutatás ügyében".

Kihívás a világgazdasági erőviszonyok átalakulása, amelynek során "régiók felemelkednek, és sok területen már le is hagytak minket", továbbá kihívást jelent "az elfordulás a multilateralizmustól", a nemzetközi kapcsolatok kölcsönösen előnyös megállapodásokon alapuló formálásától, ami a többi között kereskedelmi háborúkkal fenyeget.

A CDU-nak és egész Európának "nagy próbatétel", hogy "a háború, az erőszak, a terror, az éhínség és a kilátástalanság miatt a második világháború óta a legtöbb ember menekült el a hazájából" – mondta Angela Merkel.

Kihívás a "hibrid hadviselés" és az "egész társadalmakat destabilizáló fake news" – álhírterjesztés, félrevezetés – is, mint ahogy az Európai Unió jövője, a brit uniós tagság megszüntetése (Brexit) és a bolygó ökológiai rendszerét "az összeomlás szélére" sodró éghajlatváltozás.

 A CDU-nak ebben a helyzetben is helyt kell állnia, "ismét be kell bizonyítanunk, hogy határozottan megvédjük életformánkat, liberális értékeinket és érdekeinket, belül és kívül egyaránt" – mondta Angela Merkel tízperces tapssal fogadott búcsúbeszédében, amelyben kiemelte, hogy öröm és megtiszteltetés volt számára a párt vezetése, és a következő években kormányfőként kíván hozzájárulni a kihívások megválaszolásához.

Mint ismeretes, ma választják meg a pártot több mint 18 éve vezető, a migránsválság rossz kezelésébe belebukó Angela Merkel utódját a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hamburgi kongresszusán. Három jelölt mérkőzik meg a pártelnöki pozícióért: Annegret Kramp-Karrenbauer, Friedrich Merz és Jens Spahn. Az előrejelzések szerint Spahn már nem tud beleszólni a másik két jelölt versenyébe. Merkel október végén azután kényszerült lemondani, hogy a hesseni és a bajorországi időközi választásokon súlyos vereséget szenvedett a CDU-CSU pártszövetség, és 13 év után – a CDU-ban példátlan módon – leváltották a bizalmasát a frakcióvezetői pozícióból. Mindezek oka a kancellár elhibázott, a végletekig erőltetett migrációs politikája volt, amellyel meghívót küldött több százezer bevándorlónak. Merkel ígéretével szemben a migránsok közül csak kevesek helyezkedtek el a munkaerőpiacon, jelentős részük a német állam szociális juttatásait élvezi, ami évente 20 milliárd euróba kerül az adófizetőknek. Nem beszélve a biztonsági kockázatról: hamarosan itt van a berlini merénylet évfordulója, és egész Németország egy újabb terrortámadástól retteg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére