Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Merkel és Porosenko nem vár csodát a holnapi naptól

Pörge Béla

2016.10.18. 21:58

Angela Merkel német kancellár szerdára Berlinbe meghívta Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfõt, hogy áttekintsék az ukrán válság politikai rendezésére vonatkozó, úgynevezett minszki megállapodások végrehajtását és a további lépéseket.
BERLIN, 21:58

Angela Merkel német kancellár szerdára Berlinbe meghívta Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfőt, hogy áttekintsék az ukrán válság politikai rendezésére vonatkozó, úgynevezett minszki megállapodások végrehajtását és a további lépéseket.

Angela Merkel egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott:

a találkozótól nem szabad csodát várni, viszont a párbeszéd mindig hasznos, még akkor is, ha egymástól nagyon eltérőek a vélemények."

A minszki megállapodásokat 2015 februárjában kötötte meg a négy ország, az úgynevezett normandiai négyek. Vezetőik azóta szórványosan találkoztak és vizsgálták felül a megállapodás végrehajtását, legutóbb több mint egy évvel ezelőtt, tavaly október 2-án.

Merkelhez hasonlóan Petro Porosenko is úgy nyilatkozott kedden Oslóban, hogy nem érdemes túl nagy elvárásokat támasztani a berlini találkozóval szemben.

Hogy optimista vagyok-e? Igen, Ukrajna jövőjével kapcsolatban nagyon optimista vagyok, a holnapi találkozót illetően sajnos már kevésbé"

— mondta az ukrán elnök.

Steffen Seibert, Merkel kancellár szóvivője hétfőn, még azelőtt, hogy a tanácskozást bejelentették volna, azt mondta:

senki ne várja azt, hogy minden probléma megoldódik. A tűzszünettől kezdve a megrekedt politikai folyamatig sok minden egyáltalán nem kielégítő. De ebben az ügyben csak Minszk van nekünk, az egyetlen dolog, amelyre hivatkozni lehet, és amely kijelöli a békés, politikai megoldás útját."

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter ezzel szemben hangsúlyozta, hogy Franciaország előrelépést vár a berlini találkozótól. Mint mondta, az ukrajnai békefolyamat helyreállításához meg kell állapodni a Donyec-medencei választások menetrendjéről, valamint a szemben álló fegyveres erők további övezetekből történő kivonásáról. Úgy fogalmazott: el kell érni Ukrajnánál és Oroszországnál, hogy még tovább menjenek a katonai leszerelésben, hogy őszinte szándékot mutassanak. Hozzátette: az ukrajnai reformokkal kapcsolatban pedig szükség van egy részletes kötelezettségvállalásra a Donyec-medence státusáról és egy menetrendről.

Az ukrán válság 2014 tavaszi kezdete óta ez az első alkalom, hogy Vlagyimir Putyin hivatalosan Berlinbe látogat.

A francia elnöki hivatal közben bejelentette, hogy szerdán az ukrán válsággal foglalkozó csúcstalálkozón kívül Hollande, Putyin és Merkel külön tanácskozást tart majd a szíriai válságról is. Szíriával kapcsolatban továbbra is ugyanazt az üzenetet fogják Vlagyimir Putyinnak átadni: tartós tűzszünetre és humanitárius segítségre van szükség Aleppóban.

Angela Merkel azt mondta, francia kollégájával együtt az egyre súlyosbodó humanitárius katasztrófáról akar tárgyalni az orosz elnökkel.

Ebben a helyzetben, úgy gondolom, minden lehetőséget, akár a szankciókat is, meg kell fontolnunk"

— mondta a német kancellár újságírók előtt, hozzátéve, hogy az elsődleges szempont az emberek szenvedésének enyhítése Szíriában.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére