Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi köze van Ukrajnának a napokban bedőlt FTX nevezetű kriptotőzsdéhez?

Filipp Dávid

2022.11.15. 14:00

A múlt héten csődbe ment az FTX nevezetű amerikai kriptotőzsde, miután a hírek szerint legalább 1 milliárd dollárnyi ügyfélpénz tűnt el. Az ügy érdekessége, hogy márciusban az FTX és az ukrán kormány létrehozott egy platformot, amelyen keresztül a háború sújtotta országnak lehetett segítséget nyújtani kriptovaluták formájában. Az amerikai sajtó az elmúlt napokban kiakadt, ugyanis nagyon súlyos feltételezések merültek fel az FTX és a Demokrata párt közötti kapcsolatról. Elöljáróban csak annyit, hogy az FTX vezérigazgató, Sam Bankman-Fried a demokraták második legnagyobb adományozója volt a félidős választások előtt, mindössze Soros György tudta maga mögé utasítani.

 

25 dollárt adtunk minden ukránnak az FTX-en. Tedd, amit tenned kell”

– írta Sam Bankman-Fried, az FTX nevezetű kriptotőzsde vezérigazgatója a Twitteren február 24-én, azon a napon, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.

 

 

A bejegyzés ma már nem elérhető, az FTX csődbe ment, Bankman-Friedet pedig lekapcsolták a hatóságok.

De nézzük, mi is történt.

 

Ki az a Sam Bankman-Fried és mi az FTX?

Samuel Bankman-Fried (a barátainak és szakmabelieknek csak SBF) 1992. március 6-án született a kaliforniai Standforban. Tanulmányai a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT) végezte, 2014-ben szerzett diplomát fizikából és matematikából. A karrierje a tőzsdei világban 2013-ban kezdődött, 2017-ben másodmagával megalapította az Alameda Research nevezetű kvantitatív kereskedő céget, majd 2019-ben elindította az FTX-et, ami – mint kiderült – a vesztét okozta.

 

2022. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

 

A biznisz nagyon pörgött, 2022 októberében a becsült nettó vagyona 15,2 milliárd dollár volt. SBF leginkább az amerikai sportéletet környékezte meg cége népszerűsítése érdekében.

Az FTX-et már a kezdetekben olyan sztárok pártfogolták, mint az NFL-legenda Tom Brady, a szupermodell Gisele Bundchen és az NBA-szupersztár Stephen Curry. A CNN beszámolója szerint 2021-ben az FTX egy 135 millió dolláros, 19 évre szóló szerződést kötött az NBA-ben szereplő Miami Heat csapatával, hogy az American Airlines Arénát átnevezzék FTX Arénára.

Azonban 2022. november 8-án, az FTX szolvenciaválsága közepette a Bloomberg Billionaires Index szerint SBF nettó vagyona egy nap alatt 94 százalékkal, 991,5 millió dollárra esett vissza, ami az index történetében a legnagyobb egynapos csökkenését jelentette.

Múlt csütörtökön a cég még négymilliárd dollárt kért befektetőktől, miután közölte, hogy nyolcmilliárd dollárt veszítettek a kriptopiacon.

A vállalat pénteki közleményében viszont már azt tudatta, hogy a vezérigazgató, Sam Bankman-Fried lemondott posztjáról, de a cégnél maradt, hogy segítse a rendezett átmenetet. A csőd az egész cégcsoportot – többek közt: FTX Trading, a FTX.com, Alameda Research, FTX US – érinti.

Ahogy mondani szokták: a baj csőstül jön!

Hekkerek feltörték a rendszert és állítólag 473 millió dollárt loptak el. A Reuters – két, az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva – most arról számolt be, hogy

legalább egymilliárd dollárnyi ügyfélpénznek nyoma veszett a szolgáltatónál.

A portál azt is állította, hogy az FTX titokban 10 milliárd dollárnyi ügyfélpénzt irányított át egy másik kereskedőcégébe – a fentebb már említett Alameda Research-be.

A Fehér Ház közölte, hogy szorosan figyelemmel kíséri az FTX összeomlását, és a platform csődjét újabb bizonyítéknak tekinti arra, hogy a kriptovaluta-ipar szigorú szabályozást igényel.

 

 

Soros György nyomdokain

Mielőtt kriptovaluta tőzsdéje összeomlott, Bankman-Fried a Demokrata Párt egyik fő finanszírozója volt.

A MarketWatch beszámolója szerint:

SBF több mint 5 millió dollárral támogatta Joe Bident és az őt támogató csoportokat a 2020-as elnökválasztási kampánya során.

 

Az OpenSecrets szerint a Bankman-Fried közel 37 millió dollárt adott a demokratáknak a 2021–2022-es választási ciklusban.

SBF volt a demokraták második legnagyobb egyéni adományozója, csak Soros György 128 millió dollárja előzte meg.

Egy kis „apróval”, 235 ezer dollárral a republikánusokat is megszánta.

Májusban Bankman-Fried azt mondta, hogy a 2024-es elnökválasztáson várhatóan „több mint 100 millió dollárt” adományoz a demokratáknak, de megfogadta, hogy a politikai költései 1 milliárd dollárt tesznek ki, ha Donald Trump volt elnök újra indul.

Mielőtt azonban valójában elindította volna az utalást, SBF találkozott Biden egyik vezető tanácsadójával.

 

A The Washington Free Beacon beszámolója szerint Bankman-Fried április 22-én és május 12-én találkozott Steve Ricchetti vezető Biden-tanácsadóval a Fehér Ház látogatási naplói szerint. Gabe Bankman-FriedSBF testvére, aki a milliárdos politikai műveleteit kezeli – pedig március 7-én tett látogatást a Fehér Házban.

SBF nagyrészt a demokrata Protect Our Future nevezetű politikai akcióbizottságot (PAC) finanszírozta, amely 2022 májusában indult.

Májusban Gabe Bankman-Fried a következőket mondta a Protect Our Future PAC-ról:

Ha ez egy furcsa kriptodráma, én biztosan nem kaptam róla tájékoztatást. Meg akarom állítani a következő világjárványt. Ez az egyetlen célom... Azt hiszem, idővel az emberek ezt fel fogják ismerni.”

 

Úgy tűnik egyébként, hogy a Demokrata párt támogatása családi biznisz, ugyanis a kriptomilliárdos édesanyja, Barbara Fried 2018-ban megalapította a Mind the Gap nevű politikai akcióbizottságot, amelyen keresztül segítette a pártot.

 

 

Hogy jön a képbe Ukrajna?

Bármennyire is furcsa, Ukrajnának komoly érdekeltségei vannak a kriptovalutákban. A Foreign Policy című lap tavaly hosszú cikkben foglalkozott ezzel a témával.

Mint írták,

az országban mintegy 100 vállalat működik a kriptovaluta-szektorban, még a jogszabályok teljes körű elfogadása nélkül is.

A Hacken kiberbiztonsági cég és az Ukrán Kockázati és Magántőke Egyesület jelentése szerint

2019 júliusa és 2020 júniusa között 8,2 milliárd dollár értékű kriptopénz ment ki Ukrajnából, míg 8 milliárd dollár értékben érkezett az országba.

Az ország átlagos napi kriptopénz-tranzakciós volumene 150–200 millió dollárnak felelt meg.

„Amint elfogadjuk a jogszabályt, Ukrajna a világ egyik legjelentősebb kriptovaluta célpontjává válik. Nem sok olyan ország van, amelyik kripto-barát, ezért a cégek azokba mennek, amelyek igen.” – fogalmazott a lapnak a digitális átalakulásért felelős miniszterhelyettes, Alekszandr Bornyakov.

 

Mivel a kriptovaluta-bányászáshoz rengeteg energia kell, épp a Zaporizzsjai Atomerőmű mellé akartak építeni egy létesítményt. A beruházás 700 millió dollár lett volna.

 

A Foreign Policy szerint az ukrán tisztségviselők nagyon szerették a kriptót.

Az adatok szerint tavaly március végéig az ukrán köztisztviselők összesen 46 351 bitcoin birtoklásáról nyilatkoztak, ami a cikk írásakor aktuális Bitcoin-árfolyamon számolva átlagosan 1,7 milliárd dollárt, azaz bitcoin-tulajdonos köztisztviselőnként 2,6 millió dollárt jelentett.

 

Emellett számos más kriptovalutát is birtokoltak.

Érdekes módon a legtöbb bitcoin-tulajdonos a városi tanácsoknál, a védelmi minisztériumban és a nemzeti rendőrségnél tevékenykedett. A legnagyobb egyéni bitcoin-tulajdonos egy bizonyos Mishalov Viacheslav Dmytrovych, a dnyipropetrovszki városi tanács egyik képviselője, aki mintegy 700 millió dollár értékű valutát birtokolt.

 

Érdekes módon az ukrán kormány márciusban elindított egy kriptopénz-adományozási weboldalt, amely mögött az FTX állt.

A CoinDesk arról írt, hogy az Aid for Ukraine mögött az FTX kriptotőzsde, az Everstake tétplatform és az ukrán Kuna tőzsde áll, az adományozott kriptókat az Ukrán Nemzeti Bankba továbbítják és az ukrán Digitális Átalakulásért Felelős Minisztérium is részt vesz a folyamatban.

 

 

Az Everstake sajtóközleménye szerint:

Az Aid For Ukraine együttműködik az FTX-el, amely a beérkezett kriptopénzeket fiat-valutára konvertálja és az adományokat az Ukrán Nemzeti Banknak küldi. Ez az első olyan eset, amikor egy kriptopénzváltó közvetlenül együttműködik egy állami pénzügyi szervezettel, hogy csatornát biztosítson a kriptoadományok számára. A hónap elején az FTX már átváltott 1 millió dollár értékű SOL-t és átutalta azt az Ukrán Nemzeti Banknak.”

 

A Fiat-valuta egy ország kormánya által kibocsátott pénzt jelent. Ez egy hagyományos átváltási eszköz, amely kézzelfogható valuta, azaz dollár, font vagy euró formájában történik, vagy elektronikusan banki hitel formájában fejezhető ki.

 

Sam Bankman-Fried akkoriban így fogalmazott:

Az ukrajnai konfliktus kezdetén az FTX úgy érezte, hogy minden lehetséges módon segítséget kell nyújtania. Azzal, hogy a Digitális Átalakulás Minisztériumával együttműködve létrehoztuk a fizetési csatornákat és megkönnyítettük a kriptoadományok fiat-pénznemre való átváltását, lehetővé tettük az Ukrán Nemzeti Bank számára, hogy segélyt és forrásokat juttasson el azokhoz az emberekhez, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. Hálásak vagyunk a lehetőségért, hogy együtt dolgozhatunk Szergejjel [Szergej Vaszilcsuk, az Everstake vezérigazgatója – a szerk.] és az Everstake csapatával, akik továbbra is fáradhatatlanul dolgoznak a konfliktustól szenvedő ukránok megsegítésén.”

 

Az, hogy az ukránok kriptovaluta formájában kérnek támogatást, nem új keletű dolog, hasonló módszert alkalmaztak 2014-ben is, amikor Oroszország annektálta a Krím-félszigetet.

 

A The Washington Post cikke szerint a kriptotámogatásra való felhívás Ukrajna miniszterelnök-helyettesétől, Mykhailo Fedorovtól származik. Fedorov először a Telegram üzenetküldő alkalmazáson tett közzé a felhívást, fél órával később a Twitteren is megjelent. Néhány órával később pedig Ukrajna hivatalos Twitter-oldalán is ott szerepelt.

A cikk szerint ukrán kormány több mint 42 millió dollárnyi kriptopénz-adományt gyűjtött össze.

Ezeket hamar pénzre váltották és drónok, golyóálló mellények, hőérzékeny védőszemüvegek és benzin vásárlására használták fel, állami szereplőktől és a magánszektortól egyaránt.

Nyilvánvalóan nem tudunk atombombákat vagy rakétákat vásárolni. De a legtöbb nem halálos dolgot meg lehet vásárolni kriptóval.”

– mondta a kijevi székhelyű Kuna tőzsde vezérigazgatója, Michael Chobanian.

Sam Bankman-Fried 290 ezer dollárnyi kriptóval segített az ukránoknak.

 

Fedorov augusztusban a Twitter-oldalán hozta nyilvánosságra, hogy az

Aid For Ukraine-en keresztül 54 millió dollárt sikerült összegyűjteni.

Októberre ez az összeg meghaladta a 60 millió dollárt.

 

Az összesítés szerint a kriptopénzeket katonai felszerelésekre, hardverre és lőszerekre költötték, köztük 11,8 millió dollár értékben drónokra, amelyeket általában az ellenséges csapatok felderítésére és a támadások irányítására használnak. Az adományok jelentős részét, 6,9 millió dollárt golyóálló mellényekre költöttek, valamint 3,8 millió dollárt tábori élelmiszeradagokra, 5,2 millió dollárt háborúellenes médiakampányokra és 5 millió dollárt „az [ukrán] védelmi minisztérium kérésének megfelelő fegyverekre”, valamint egyéb katonai és egészségügyi kiegészítőkre.

 

Gyanús ügyek merültek fel

Marjorie Taylor Greene republikánus kongresszusi képviselő vasárnap billentyűzetet ragadott és azt írta a Twitteren-oldalán, hogy vizsgálatot akar arról, hogy mennyi amerikai pénz került Ukrajnába.

Számadást akarok minden egyes fillérről, ami Ukrajna finanszírozására ment el. Senkinek nincs ellenvetése, ugye?”

– fogalmazott.

 

Greene többek között arról ismert, hogy korábban azt ígérte, ha nyernek a republikánusok a félidő választásokon, onnantól kezdve Ukrajna semmit sem fog kapni az Egyesült Államoktól.

Minden bizonnyal nem véletlen, hogy Greene épp most akar átvilágítást tartani a forrásokról, ugyanis az amerikai sajtóban az elmúlt napokban súlyos feltételezések merültek fel Ukrajna és az FTX kapcsolata között.

A Red State című lapban például így fogalmaznak: „Úgy tűnik, hogy miközben az Egyesült Államok Ukrajnát és annak háborús erőfeszítéseit finanszírozta, az ország vezetői pénzt fektettek az FTX-be.”

888-montázs

 

Jesse Watters, a Fox News műsorvezetője ennél is súlyosabban fogalmazott:

És mit csinált az FTX az Ukrajna által befektetett pénzzel? Nos, egyenesen a Demokrata Pártba fektették vissza. A demokraták pénzt küldenek Ukrajnának, Ukrajna pénzt küld az FTX-nek, az FTX pedig pénzt küld a demokraták kampányaira. Nem tudom, hogy ez profitálás a háborúból vagy pénzmosás, tényleg nem tudom, de ki kell vizsgálni”.

 

 

Jeffrey Tucker, amerikai író és kriptoguru a Fox News-on futó Will Cain Podcastben így beszélt:

Ez az igazán érdekes. Sok szóbeszéd van az FTX és az ukrán kormány közötti kapcsolatról, amelyről minden bizonnyal hallott. Az állítások szerint az ukrán kormány arra használta az FTX-et, hogy átváltsa azt a sok pénzt, amit amerikai segélyként kaptak. Itt jön be a pénzmosás, aztán ezt a pénzt demokrata politikusoknak adták, hogy még több segélyt szavazzanak meg. Ha ez igaz, akkor ez egy komoly botrány. Nem akarok pletykákat terjeszteni, egyelőre várom ezeknek a dolgoknak a megerősítését.”

 

Tucker hozzátette: „Az USA által Ukrajnának ebben a háborúban nyújtott segélyek nagy része eltűnőben van. A vádak szerint a források nagy része az FTX-nél volt letétbe helyezve.”

Az ukránok tagadnak.

Alekszandr Bornyakov a következőket írta a Twitteren:

Egy adománygyűjtő kripto-alapítvány, az Aid For Ukraine márciusban az FTX segítségével alakította át a kriptoadományokat fiatra. Az ukrán kormány soha nem fektetett pénzt az FTX-be. Az egész narratíva, hogy Ukrajna állítólag befektetett az FTX-be, ami pénzt adományozott a demokratáknak, őszintén szólva nonszensz.”

– fogalmazott.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére