Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Mindent vagy semmit” – Salvini tizenkilencre lapot húzott

Nagy Gábor

2019.08.14. 13:33

Míg a baloldal (Demokrata Párt – PD, Öt Csillag Mozgalom – M5S) „catenacciót” játszik, addig Matteo Salvini (Liga) offenzívába lendült.

Ahogy az várható volt, borult a kártyavár Itáliában. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes úgy érzi, most jött el annak az ideje, hogy felrúgja a tavaly nyáron kínkeservesen létrehozott kormánykoalíciót az Öt Csillag Mozgalommal. A bevándorlásellenes Liga elnöke úgy kalkulál, hogy ha ősszel kiírnak egy parlamenti választást Olaszországban, akkor pártja lehet a befutó. A közvélemény-kutatások jelenleg közel negyven (38) százalékra mérik a jobboldali pártot – ez elvileg elég lehet egy kormányalakításhoz.

A hangsúly azonban az elvileg szócskán van. Hiába áll Matteo Salvininek a zászló, a legfrissebb mérések nyáron készültek. Az olaszok ilyenkor nem igazán aktívak. Augusztus a szabadságolások hónapja Itáliában: aki csak teheti, lehúz a tengerpartra sütkérezni; egy nap múlva, augusztus 15-én pedig itt a Ferragosto (Nagyboldogasszony ünnepe), ami piros betűs ünnepnek számít Olaszországban. Szóval hiába magas a Liga támogatottsága, a számok mögött egyáltalán nem biztos, hogy megvan az elegendő támogatottság egy bevándorlásellenes jobboldali római kormány létrejöttéhez.

A közvélemény-kutatások mellett ott van még az is, hogy vajon összezár-e az olasz elit annak érdekében, hogy ne tudjon a bevándorlásellenes jobboldali alakulat önállóan, netalántán az Olasz Testvérekkel (FdI) együtt kormányra kerülni. Bő egy éve, a választásokat követő hónapokban az olasz államfő, Sergio Mattarella elképesztő módon csuklóztatta a pártokat. Hiába tettek le azok az elnök asztalára életképes koalíciós javaslatokat, Mattarella addig húzta az időt, amíg csak lehetett. De külföldi példák is vannak már arra, hogyan nem engedi az elit a legnépszerűbb bevándorlásellenes pártokat kormánypozícióba. Franciaországban például a jobboldali centrum látványosan a bevándorláspárti Emmanuel Macron felé billent a nyíltan bevándorlásellenes Marine Le Pennel szemben. Ausztriában is létrejött a korábban elképzelhetetlennek tartott kormánykoalíció, német titkosszolgálati eszközökkel azonban ezt is sikerült romba dönteni.

Matteo Salvini („mindent vagy semmit alapon”) a jelenlegi kormány bukásában érdekelt. Ha bukik a római koalíció, új választásokat írhatnak ki Olaszországban, a kisebbik kormánypárt, a Liga nagyot nyerhetne ezzel, a nagyobbik kormánypárt, az M5S pedig óriásit koppanhat egy esetleges voksoláson. Az elit – beleértve az államfőt, illetve a bevándorláspárti Demokrata Pártot (PD) és természetesen az M5S-t – viszont nagyon nem szeretné, hogy ősszel ismét az urnák elé kelljen vinni az embereket. Ők az időhúzásban érdekeltek.

Augusztus 20-án érdemes lesz odafigyelni, mi is történik Itáliában. Az olasz szenátus ugyanis kedd este úgy döntött, hogy ekkor fogja meghallgatni Giuseppe Conte jelenlegi kormányfőt a Matteo Salviniék által benyújtott bizalmatlansági indítvány ügyében. Az elkövetkezendő napokban Luigi Di Maióék azon fognak dolgozni, hogy mind a szenátusban, mind a képviselőházban alternatív kormánytöbbséget hozzanak létre, vagyis hogy lecseréljék a Ligát – mondjuk a PD-re. Sergio Mattarella pedig (borítva mindent) akár egy szakértői kormányt is felállíthat Olaszországban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére