Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miniszterei után Macron is korrupciós botrányba keveredhet

888.hu

2017.06.20. 22:58

A párizsi ügyész vizsgálatot indított a jelenlegi francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron tavaly januári Las Vegas-i útja miatt.
PÁRIZS, 22:58

A párizsi ügyész vizsgálatot indított a jelenlegi francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron tavaly januári Las Vegas-i útja miatt.

A vizsgálat a Havas Group és a Business France cégeknél indult, melyek az akkori szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron útját szervezték. Az utazás részleteit és a körülmények eltitkolását is vizsgálja az ügyész. A gyanú befolyással való üzérkedés.

Az ügyről a Le canard enchaine írt még márciusban, de akkor még csak annyit lehetett tudni, hogy a két cég drága állami megbízást kapott 2016 januárjában, egy Las Vegas-i fejlesztési kiállításra. A megbízást közbeszerzés nélkül kapták és akkor Macron is Las Vegasba utazott.

A megbízás egyébként Macron minisztériumától jött. Akkor úgy nézett ki, hogy a botrány nem ér el jelenlegi francia elnökig, most viszont már egyre több szál vezet az egykor miniszterként működő Macronig. A korrupcióellenes hivatal nyomozói kedden egyszerre tartottak házkutatást a két érintett cégnél. Érdekesség, hogy a Buisness France akkori igazgatóját, Muriel Pénicaud-t azóta munkaügyi miniszternek nevezte ki Emmanuel Macron.

Korrupciós botrányok Macron miniszterei körül

Sylvie Goulard francia védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy nem kíván tagja lenni az újjáalakuló kormánynak. A politikus a pártja, a centrista Demokratikus Mozgalom (Modem) állítólagos fiktív európai parlamenti asszisztensi állásai ügyében indult ügyészi vizsgálattal indokolta döntését. A párizsi ügyészség június 9-én közölte, hogy előzetes eljárást indított a Modem egyik korábbi európai parlamenti képviselője, Jean-Luc Bennahmias egyik volt asszisztensének ügyében.

Az Emmanuel Macron államfő mozgalmával koalícióban kormányzó Modem elnöke, Francois Bayrou jelenlegi igazságügyi miniszter. A politikus a múlt héten azt mondta, hogy "soha nem léteztek" fiktív uniós asszisztensi állások a Modemnél. Rajta és Sylvie Goulard-on kívül egy harmadik Modem-tag is van az új kormányban Marielle de Sarnez személyében, aki az Európa-ügyi tárcát vezeti. A volt EP-képviselő kedd délután nem zárta ki, hogy ő is kilép a kormányból.

Emmanuel Macron mozgalma, a Köztársaság Lendületben (LREM) és szövetségese, a Modem vasárnap 351 mandátumot szerzett az 577 fős törvényhozásban, ami jóval több, mint az abszolút többség biztosításához elegendő 289 hely. Az LREM-nek a Modem támogatása nélkül is megvan az abszolút többsége, ugyanakkor francia elemzők szerint Emmanuel Macron egyelőre nem akarja belső ellenzékké tenni a politikailag kínossá vált partnert, akinek sokat köszönhet az elnökválasztási kampányban nyújtott támogatásért.

Emmanuel Macron három fő reformja között szerepel az elmúlt évek korrupciós botrányait követően a közélet megtisztítását célzó törvénytervezet és alkotmánymódosítás a politikusi érdekellentétek felszámolására. A csomag kidolgozására Francois Bayrou kapott megbízást, miközben egy másik kormánytag, Richard Ferrand területfejlesztési miniszter egyik korábbi ingatlanfejlesztési ügyében is vizsgálódik az ügyészség.

Emmanuel Macron hétfő este azt kérte az egyik legközelebbi politikustársának számító Richard Ferrand-tól, akivel együtt alapította a mozgalmát, hogy lépjen a ki kormányból és legyen az LREM frakcióvezetője a nemzetgyűlésben. A miniszter megerősítette az információt, és jelezte, hogy elfogadja az ajánlatot.

A volt szocialista politikus, akit vasárnap az LREM színeiben újraválasztottak képviselőnek, egy biztosítótársaság vezetőjeként 2011-ben élettársától bérelt a biztosító számára irodát, és a magánjogi szerződés miatt a pár személyes haszonszerzéssel gyanúsítható. Az ügyészi vizsgálat és az ellenzéki támadások ellenére az államfő és Edouard Philippe miniszterelnök is támogatásáról biztosította korábban a minisztert, és jelezték: csak vádemelés esetén köteleznek távozásra kormánytagot.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére