Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit is jelent a trumpizmus?

Tóth Dalma

2017.02.19. 17:58

A fogalom pontos jelentése még alakulóban van, de már látszódnak a keretek.
BUDAPEST, 17:35

A fogalom pontos jelentése még alakulóban van, de már látszódnak a keretek.

Trump egy új korszak terméke és egyben annak alakítója is"

— mondta Gyarmati István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója a XXI. Század Intézet által rendezett Mi az a „trumpizmus?" című kerekasztal-beszélgetésen, a Terror Háza Múzeumban.

Gyarmati István szerint Trump újra tudta értelmezni a jelenleg megszokott politikusi szerepkört, az új pedig még alakulóban van. Az emberek számára már nem olyan fontosak a véleményvezérek vagy a médiumok hírversenye, a régi struktúrák elavultak. A biztonságpolitikai szakértő úgy látja, hogy a választók számára a gyors és határozott cselekvés a fontos, amit megtaláltak az új amerikai elnökben. 

Jobban figyelünk az ismerőseinkre, barátainkra a közösségi médiában, mint mondjuk a tv-stúdiókban ülő bemondókra. Sokkal gyorsabban fogadjuk már be a világ történéseit, és ezt Trump is felismerte"

— mondta Gyarmati István arra utalva, hogy Trump aktívan használja a Twitter-profilját. Hozzátette, hogy az új elnöknek egyetlen vezérlőelve van, ami nem más, mint hogy Amerika érdeke szerint cselekedjen. Trump ezt az irányelvet beiktatási beszédében is hangsúlyozta, amikor kijelentette, hogy "Amerika az első".

A biztonságpolitikai szakértő szerint az új elnök jelenleg teszteli Putyint és arra kíváncsi, hogy milyen területeken lehet együttműködni az orosz elnökkel, vagy hogy egyáltalán érdemes-e vele együttműködni.

A Terror Háza Múzeum főigazgatója, Schmidt Mária úgy látja, hogy Trump megosztotta az amerikai elitet, mivel egy teljesen új politikát képvisel. Az új amerikai elnök határozottan kijelentette, hogy nem tűri a korrupciót és a média manipulációját valamint hadat üzent a politikai korrektségnek is.

Schmidt Mária szerint Hillary Clinton már nyolc évvel ezelőtt sem volt vonzó alternatíva az amerikai választópolgárok szemében, hiszen az előválasztásokon a kevés politikai gyakorlattal rendelkező Obamának is sikerült legyőznie őt. Trump ugyanazt tette a demokraták elnökjelöltjével, mint Obama nyolc évvel ezelőtt, legyőzte – tette hozzá a Terror Háza főigazgatója 

Schmidt Mária szerint Trump kívülállóságának megvannak a maga előnyei és hátrányai is. A hátrányokkal már a republikánus elnökjelöltsége idején szembe kellett néznie, hiszen a párt nem akarta elfogadni az üzleti szférából érkezett jelöltet, mert az új elnök nem a republikánusok játékszabályai szerint politizált, hiszen Trump erősen bírálta az amerikai jobboldali pártelitet is.

A Fehér Házat 1989-től egészen 2008-ig a Bush és a Clinton család irányította, amit Obamának és Trumpnak is sikerült megtörnie.

A trumpizmus az establishment politika elleni konzervatív lázadást jelenti, amely a gyakorlatban még csak most kezdődik el"

– tette hozzá Orbán Balázs a Századvéd kutatási igazgatója. Szerinte a politikusoknak már a valódi, elementáris, egzisztenciális félelmekre kell választ adniuk a műanyagkérdések helyett.

Orbán Balázs úgy látja, hogy Magyarországot a Trump-adminisztráció pozitívan ítélhetni meg, hiszen a határvédelem tekintetében hasonló politikát képvisel mind a két kormány. Ráadásul Orbán Viktor volt az egyik első miniszterelnök, akivel Trump telefonbeszélgetést folytatott a megválasztása után.

Patrick Egan politikai tanácsadó, az FWD Affairs vezetője úgy véli, hogy Trump fel fogja forgatni az Obama által képviselt multikulturalista felfogást. Az amerikai tanácsadó szerint az új elnök csak azt fogja nézni, hogy mi a jó az Egyesült Államoknak és nem fogja figyelembe venni a NATO, az EU vagy az ENSZ érdekeit.

Trump még kormányzása elején tart, ezért még várni kell arra, hogy a trumpizmust pontosan meg lehessen határozni. Annyi azonban biztos, hogy a populista jelző eddig csak előnyt jelentett Trumpnak, aki ezzel a stílusával az embereknek, hogy őt nem érdekli az elit, csak a saját választóinak akar megfelelni.

(Origo)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére