Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Montenegrót hivatalosan is meghívják a NATO-ba

Bertha László

2015.11.30. 11:24

Hivatalos keretek között is meghívják a NATO-ba Montenegrót, melynek bejelentésére szerda hajnalban kerül sor.
MONTENEGRÓ, 11:24

Montenegrót hivatalos keretek között is meghívják a NATO-ba, melynek bejelentésére szerda hajnalban kerülhet sor.

Horvátország és Albánia 2009-es csatlakozása után először kerül sor a szervezet bővítésére.

A csatlakozási folyamat várhatóan 2 évet vesz majd igénybe.

Az ország csatlakozását Magyarország is támogatja. Orbán Viktor korábban úgy fogalmazott, hogy elkötelezetten támogatjuk a montenegróiak NATO-, valamint uniós tagságát is, mivel ez a leghatékonyabb út a nyugat-balkáni térség stabilizálódásához.

BRÜSSZEL, 12:40

A NATO-tagok hadügyminiszterei jövő februárban, de legkésőbb jövő júniusban dönthetnek arról, hogy a kelet-európai országokban új NATO-bázisok létesüljenek.

Minden várakozás szerint Ukrajna továbbra is csak korlátozott mértékű támogatásra számíthat a NATO-tól; a NATO jelenleg (elsősorban a kiberbiztonság területén nyújtott) biztonságpolitikai tanácsadással, pénzügyi és logisztikai segítséggel és katonai képzésekkel segíti Ukrajnát. A kedden kezdődő NATO-találkozón a tagországok megerősíthetik Ukrajnának nyújtott politikai támogatásukat, és az új bázisok is segíthetnek abban, hogy elrettentsék Oroszországot a status quo újabb felborításától.

Néhány napja hasonló követeléseket fogalmazott meg az új lengyel külügyminiszter, aki szerint jelenleg kettős mérce uralkodik a nyugati és a keleti országok biztonságának kérdésében.

BRÜSSZEL, 15:46

A NATO-tagországok külügyminisztereinek kedden kezdődő találkozóján a 28 tagország képviselői megállapodhatnak a "Határozott támogatás" fedőnevű, 2015-ben elindított afganisztáni támogató misszió első fázisának meghosszabbításáról.

Eszerint, az előzetes elképzelésekkel ellentétben a jelenleg Afganisztánban állomásozó 12 ezer NATO-katona 2016-ban is az országban maradna, valamint az afgán biztonsági erők pénzügyi támogatását is a most érvényes keretek között folytatnák, és a 2018-2020-as időszakban se csökkentenék az erre szánt összeget. (A NATO 2018-20 között újabb 4 milliárd dollárt költene az afgán biztonsági erők fenntartására.)

Az Egyesült Államok saját hatáskörében nemrég hasonló döntést hozott, fenntartva jelenlétét a térségben a kunduzi kudarcok után, és részben azokra a titkosszolgálati értesülésekre is reagálva, hogy a Da'es harcosai Afganisztánban is feltűntek. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére