Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mûködik a török paktum: öt migráns fulladt tengerbe

888.hu

2016.04.09. 19:11

A görög parti õrség 5 embert mentett ki a tengerbõl szombaton, és többeket még keres, miután egy csempészcsónak a vízbe fordult a görög partoknál.

Három nappal azután, hogy a német és a török kormány is vállon veregette magát amiatt, milyen jó kis paktumot hoztak össze a többi uniós ország feje fölött és kontójára, újabb tragédia történt az Égei-tengeren. Tény, hogy a tavaly nyár végihez képest jelentősen jobb a helyzet: akkoriban naponta akár kilencezren is megpróbálkoztak az átkeléssel Törökországból a görög szigetekre, az elmúlt héten pedig napi 200-250 ember ért partot Számosz, Leszbosz vagy Lérosz szigetén. Annyian, ahány embert a török-uniós megállapodás keretében egy hét alatt szállítottak vissza Törökországba.

A roham visszafogottsága azonban nem a török parti őrség hirtelen feltámadt éberségének köszönhető, hanem elsősorban a rossz időnek. A szombati, görög partoknál történt tragédia is ezt mutatja. Egy csempészcsónak felborult Számosz partjainál, öten – négy nő és egy gyermek – a vízbe fúltak, öt embert pedig a görögöknek sikerült kimenteniük, de többeket még mindig keresnek. A migránsok egy alig 3,5 méteres műanyag csónakban próbáltak átkelni a tengeren.

Mivel a török parti őrség továbbra sincs a helyzet magaslatán, de a korábbinál nagyobb figyelmet fordít a csempészhajók visszafordítására, a migránsok vagy még kisebb, nehezebben észrevehető lélekvesztőben vágnak neki az átkelésnek a görög partok felé (és nagyobb eséllyel válnak a szombatihoz hasonló tragédiák áldozatává), vagy Líbia felé veszik az irányt, és bíznak abban, hogy jó széllel mehetnek az olasz partoknak (erre azonban a Földközi-tengernek azon a szakaszán kicsi az esélyük). A Vöröskereszt arra számít, hogy idén százezrek rohanhatják meg Olaszországot, ha azt látják, hogy Görögország felé nem érdemes próbálkozniuk.

A német bevándorláspolitikai koncepció egy másik lelkes támogatóját, az ENSZ menekültügyi szervezetét sem nyugtatta meg a válságkezelés legújabb terve. Az ENSZ-nél úgy látják, a menekültroham enyhülése csak ideiglenes, a törökökkel kötött megállapodásnak nincs igazi visszatartó ereje, csak még elkeseredettebb kísérletekre sarkallja az útra kelőket. Ráadásul a görögök sincsenek felkészülve arra, hogy regisztrálják a menedékkérőket – sem elegendő emberük, sem idejük nincs arra, hogy az előírásoknak megfelelően végezzék a munkát.

Az Európai Unió és Törökország közti, hétfőn életbe lépett megállapodás szerint a Görögország területére március 20. után érkezett migránsokat, ha menedékkérelmüket elutasítják, vagy nem hajlandók a görögöknél menedékjogért folyamodni, visszaküldik Törökországba. A szíreket egy dél-törökországi menekülttáborban helyezik el, a nem szíreket pedig deportálják. Minden visszaküldött szírért cserébe Ankara egy másik szírt küld Európába. Eddig alig több mint háromszáz migránst szállítottak vissza Törökországba, mert már az első nap kiderült a görögök számára, hogy a kérelmek jogszerű elbírálása jóval tovább tart, mint ahogy eddig azt ők végezték. Közben Athénnak egy másik problémával is meg még kell birkóznia: a macedón határnál már több mint ötvenezren torlódtak fel, miután a balkáni országok úgy döntöttek, útját állják az emberáradatnak. Õk mozdulni sem akarnak, legfeljebb nyugat felé.

(BBC News, Reuters)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére