Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem bírnak a nácikkal Németországban

888.hu

2015.12.08. 17:10

Több mint tíz éve próbálnak betiltatni egy szélsõséges pártot. Máig sikertelenül.
BERLIN, 16:15

Több mint tíz éve próbálnak betiltatni egy szélsőséges pártot. Máig sikertelenül.

A Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) nem ma kezdte működését. Az 1964 óta működő párt, a Német Birodalmi Párt utódjának tekinti magát. Bár ellenzői szerint a szervezet a hitleri NSDAP utódja, de ezt eddig nem tudták bizonyítani.

A párt a kétezres évek elejéig viszonylag gyengén teljesített, egyszer sem érték el a parlamentbe kerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt. Bár megalapítása óta szinte minden demokratikus párt támadja, komoly betiltási kísérletet csak 2003-ban kíséreltek meg vele szemben. Ekkor a német törvényhozás felsőháza a Bundesrat nyújtott be keresetet az német alkotmánybírósághoz, mondván a párt működése ellentétes az alkotmánnyal. Az alkotmánybíróság formai okokra hivatkozva elutasította a keresetet.

2004-ben az NDP 9,2 százalékot ért el a szászországi választásokon és bejutott a tartományi parlamentbe. Ez azonban nem volt elég számukra. A 2011-es választásokon a párt vezetője olyan plakátokon hirdette magát amire a „gázt adni” szlogen volt kampányüzenetként felvésve. A plakátokat zsinagógák és II. Világháborús emlékhelyek elé tűzték ki zömében. Még ebben az évben közvetlen kapcsolatot mutattak ki a párt és egy szélsőséges neonáci terrorsejt közt, amely akkor tíz gyilkosságért volt felelős.

2011 végén úgy tűnt végre betiltják a pártot, mert a Számvevőszék komoly gondokat talált a párt könyvelésében. Ennek következményeként az állam megvonta tőlük az 1,2 millió eurós évi pártfinanszírozási támogatást. Ráadásképpen még meg is büntették. A felhalmozott adósságok és a büntetés több mint 2 millió euróra rúgtak és már állami forrás sem állt a szervezet rendelkezésére. Ekkor több napilap is ujjongva számolt be arról, hogy betiltják a pártot. De az öröm korai volt.

2012-ben az ellenzéki többségű Bundesrat újra az alkotmánybírósághoz fordult, de kormánypártok nem támogatták őket nehogy tovább erősödjön az NPD.  A Bundesrat nem adta fel és 2013-ra egy 250 oldalas beadványt fogalmazott meg a párt ellen.  

A német Freie Egyetem kutatója szerint,

az NPD a sok feljelentés és betiltási indítvány miatt megtanulta, hogyan kell bizonyos dolgokat elkerülni, így az új indítvány, viszonylag gyenge lábakon áll és nem lesz egyszerű sikerre vinni."

Az alkotmánybíróság 2016-ra tűzte ki a tárgyalás dátumát.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére