Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem hagyják magukat a kárpátaljai magyarok

Forisek Ádám

2017.03.17. 15:28

Átadta Brenzovics László, a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetszég (KMKSZ) a kárpátaljai magyar szervezetek által a kisebbségek nyelvhasználati jogait nyirbáló ukrán nyelvtörvénytervezetek ellen összegyûjtött közel 65 ezer aláírást Kárpátalja kormányzójának pénteken.
UNGVÁR, 15:28

Átadta Brenzovics László, a Kárpátalja Magyar Kulturális Szövetszég (KMKSZ) a kárpátaljai magyar szervezetek által a kisebbségek nyelvhasználati jogait nyirbáló ukrán nyelvtörvénytervezetek ellen összegyűjtött közel 65 ezer aláírást Kárpátalja kormányzójának pénteken.

Az aláírásokat a kárpátaljai magyar szervezetek vezetőinek és az akciót támogató történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében adták át a Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal épületében – számol be az MTI

Brenzovics László felolvasta a KMKSZ és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) közös nyilatkozatát, amelyben a két szervezet a kárpátaljai magyarságot sújtó törvénytervezetek ellen tiltakozik. A magyar szervezetek a megye kormányzójától azt kérték, tegyen meg minden tőle telhetőt a törvénytervezetek elfogadása ellen.

Mint arról korábban beszámoltunk, Ukrajnában folyamatosan csorbítják a nemzetiségiek jogait, a kérdéses törvénytervezet például a kisebbségek nyelvi és anyanyelvű oktatási jogainak a korlátozását célozza.

Válaszában Hennagyij Moszkal úgy fogalmazott: mind ő, mind pedig a Kárpátalja megyei államhatalom osztja a magyarok aggodalmát, s kész elősegíteni, hogy a kérésük meghallgatásra találjon a legfelsőbb állami szinten. Moszkal jogosnak véli a kárpátaljai magyarok aggodalmait. Hangsúlyozta, teljes mértékben egyetért a magyar szervezetek azon véleményével, hogy az ukrán parlament elé terjesztett mindhárom nyelvtörvénytervezet ellentmond az ukrán törvényeknek, sérti az alkotmányt és a Kijev által vállalt nemzetközi kötelezettségeket. Kiemelte: le kell szögezni, hogy nem lehet korlátozni az ukrán állampolgárok nyelvhasználati és anyanyelvű oktatáshoz fűződő jogait.

A kormányzó ezután kitért a kettős állampolgárság kérdésére is. Vélekedése szerint az erről szóló vita nagy hullámokat fog kelteni. Ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, a mostani ukrajnai belpolitikai helyzetben nem kellene ilyen és ehhez hasonló kezdeményezésekkel előállni, amelyek szerinte az ukrán gazdaság válságáról és a lakosság egyre romló szociális helyzetéről hivatottak elterelni a figyelmet.

A találkozót követően Brenzovics László azt mondta, nagyon örül annak, hogy Kárpátalja kormányzója pozitívan, nyitottsággal és segítő szándékkal viszonyul a kárpátaljai magyarság gondjaihoz. Reményét fejezte ki, hogy közös erőfeszítéssel sikerül megakadályozni a kárpátaljai magyarok jogait fenyegető kijevi törekvéseket. Az aláírásgyűjtést nagyon sikeresnek értékelte, Zubánics Lászlóval, az UMDSZ elnökével együtt köszönetet mondott az egyházaknak és a többi magyar szervezetnek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére