Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt, Babis bejutott a második fordulóba

888.hu/MTI

2023.01.14. 18:25

Nem sikerült megválasztani az új cseh államfőt a közvetlen elnökválasztás szombaton befejeződött kétnapos első fordulójában, a második fordulóba a nyolc jelölt közül Petr Pavel és Andrej Babiš jutott be.

 

A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ami egyik jelöltnek sem sikerült.

A szavazatok 99,8 százalékának összeszámlálása alapján a két hét múlva sorra kerülő második fordulóba Petr Pavel nyugalmazott tábornok és Andrej Babiš volt kormányfő került.

 

A két vetélytárs közti különbség minimális: Pavel 35,38 százalékot, Babiš pedig 35,02 százalékot kapott.

 

A harmadik helyezett Danuše Nerudovára eddig a választók 13,92 százaléka szavazott. A többi jelölt tíz százalékon aluli eredményt ért el.

A választási részvétel 68,25 százalékos volt, ami új rekordnak számít. Öt éve ez a mutató 61,9 százalékot tett ki.

„Nagyon örülök. A szoros eredmény komoly munkára ösztönöz a második forduló előtt.” – mondta Petr Pavel újságíróknak. A nyugalmazott tábornok egyúttal köszönetet mondott több jelöltnek, Danuše Nerudovának, Pavel Fischernek és Marek Hilšernek, akik felszólították választóikat, hogy a második körben Petr Pavelt támogassák.

Az első elemzések szerint Pavelre elsősorban a nagyvárosok lakói, a sikeres vállalkozók, értelmiségiek és magasabb végzettséggel rendelkezők, míg Babišra a vidékiek, az idősebbek, a nyugdíjasok és a nehezebb szociális helyzetben lévő választópolgárok szavaztak.

A választás első körének két napja alatt incidensekről nem érkezett jelentés.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére