Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem takarékoskodnak a gázfogyasztással a németek

888.hu

2022.10.21. 11:45

Szakértők szerint Németországnak a tél átvészeléséhez a földgázfogyasztás közel 30 százalékát meg kellene takarítania. Az Európai Bizottság adatai szerint azonban más uniós országok az utóbbi időben jobban haladtak a gázmegtakarítás terén, mint Németország.

 

Németországban augusztusban – az elmúlt öt év átlagához képest – 28 százalékkal kevesebb földgázt fogyasztottak. Szeptemberben azonban csak 7,4 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Ezzel szemben például Svédországban mindkét hónapban több mint a felére csökkentették a gázfogyasztást. Hollandia 28,9 illetve 32,2 százalékkal kevesebb gázt fogyasztott, de a balti államok, Luxemburg, Románia és Finnország is arányosan többet takarított meg.

 

Az EU egészében a fogyasztás augusztusban 14 százalékkal, szeptemberben pedig 15 százalékkal csökkent.

 

A gázhiány és a magas árak miatt az uniós országok júliusban abban állapodtak meg, hogy augusztus és jövő március vége között önkéntesen 15 százalékkal csökkentik gázfogyasztásukat az elmúlt öt év átlagához képest.

 

Azonban vannak olyan országok is, melyek nem hogy csökkentenék, inkább növelték a fogyasztásaikat. Spanyolországban például augusztusban 2,6 százalékkal, szeptemberben pedig 0,9 százalékkal több gáz fogyott. Szlovákia és Írország szintén mindkét hónapban többet fogyasztott. Franciaországban a fogyasztás először 1,6 százalékkal nőtt, majd 2,5 százalékkal csökkent – ott a fogyasztói áraknak felső határt szabtak.

A péntekre virradó éjszaka az uniós országok mostanra közös koncepciót találtak az energiavitában. Eszerint a rendkívül magas gázárak ellen árplafon bevezetésével küzdenének meg. Charles Michel, az EU Tanácsának elnöke ma reggel a Twitteren közölte, hogy az uniós országok brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak abban, hogy „intézkedéseket dolgoznak ki a háztartások és a vállalkozások energiaárainak megfékezésére”.

 

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére