Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem tudják az olaszok, mit kezdjenek a migránsgyerekekkel

Forisek Ádám

2017.06.20. 07:28

Továbbra sem csillapodik az olaszországi migránsvita, amely jobboldali olasz pártok és az olasz katolikus egyház között áll fent.
RÓMA, 7:28

Továbbra sem csillapodik az olaszországi migránsvita, amely jobboldali olasz pártok és az olasz katolikus egyház között áll fent.

A vitát okozó, a képviselőház által 2015 októberében már megszavazott törvénytervezet (latinul ius soli) olasz állampolgárságot kíván adni az Olaszországban bevándorló szülőktől születendő gyerekeknek, szüleik állampolgárságától függetlenül. 

Angelo Becciu érsek, szentszéki államtitkár-helyettes hétfőn úgy nyilatkozott, a Vatikán még nem mondott véleményt a kérdésben, de "egyházként amellett állunk, akinek védelemre van szüksége". 

Becciu érsek kijelentésére Ignazio La Russa, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) képviselője hangsúlyozta, hogy Olaszország nem válhat "afrikai szülőszobává". Francesco Paolo Sisto, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője azt mondta, az állampolgárság nem csupán jogi státuszt jelent, hanem mindenekelőtt kulturális és társadalmi identitást. 

Napok óta tart a vita Olaszországban a letelepedett bevándorlók gyerekei állampolgárságának bevezetéséről, volt, hogy verekedés is kitört az olasz parlamentben.

Az állampolgárság esetén feltétel, hogy a szülők legalább egyike tartós időre szóló tartózkodási engedéllyel rendelkezzen az Európai Unió valamely tagállamában. Az olasz állampolgárság nem automatikus, a gyerekek szüleinek kell kérelmezni a gyerek 18 éves korának betöltéséig. Ha ezt a szülő nem teszi meg, a gyerek is kérelmezheti nagykorúsága után, húszéves koráig. A tervezet a törvény hatályba lépése előtt Olaszországban született bevándorlógyerekekre is vonatkozik. Õk nagykorúságuk elérése után kérelmezhetik az állampolgárságot, ha 18 éves korukig megszakítás nélkül Olaszországban éltek.
Számítások szerint a törvény életbe lépésével több mint 800 ezren kérhetnek olasz állampolgárságot.

Paolo Gentiloni miniszterelnök, a törvénytervezetet benyújtó balközép Demokrata Párt (PD) politikusa szerint civilizációs kötelesség, hogy az Olaszországban született, olaszul beszélő, olasz iskolába járó gyerekeknek megadják az állampolgárságot. 

Nunzio Galantino, az olasz püspöki kar (Cei) főtitkára elítélte az emberség helyett szavazatokat vadászó olasz pártokat.

Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője visszaüzent, hangoztatva, hogy az egyház, ha nagyon akarja, fogadja be a migránsokat, de jobb lenne, ha az olasz szegényekkel és munkanélküliekkel foglalkozna. 

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére