Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nem viccelnek: amerikai anyahajó megszállását gyakorolta az iráni Forradalmi Gárda

MTI, 888.hu

2020.07.28. 19:00

Hadgyakorlatot tartottak egy amerikai repülőgéphordozó utánzatával a Hormuzi-szorosban: rakétát lőttek rá, kommandósokkal szállták meg. Az Egyesült Államok és Irán közötti jelenlegi feszült helyzetben ezt aligha lehet félvállról venni.

Az állami televízió keddi közlése szerint

az iráni katonák előbb rakétát lőttek ki helikopterről a hajóra, majd kommandós egységeket engedtek le a fedélzetére

a Nagy Próféta 14 fedőnevű manőver keretében. Más felvételeken a repülőgéphordozó-utánzat körül köröző iráni rohamcsónakokat lehetett látni.

Az iráni csapatok légvédelmi gyakorlatot is tartottak egy drónra tüzelve Bandar-Abbász tengerparti város térségében. Egyebek között vállról indítható és járművekre szerelt rakétaindítókat is bevetettek, illetve rohamcsónakokról is kilőttek rakétákat. Búváregységek lyukat robbantottak a hajótesten a vízvonal felett.

A gárda nagy hatótávolságú ballisztikus rakétákat fog bevetni, amelyek képesek a nagy hatósugarú agresszor vízfelszíni célpontjainak eltalálására

– jelentette ki Abbász Nilforusan, a gárda műveleti parancsnok-helyettese a sepahnews.com hírportál szerint.

Megfigyelők szerint ez arra utalhat, hogy

megismétlődhet, ami 2015-ben történt, amikor elsüllyesztettek egy másik repülőgéphordozó-utánzatot.

A coloradói Maxar Technologies vállalat egy műholdas felvételt kiértékelve közölte, hogy az amerikai Nimitz osztályú repülőgép-hordozó utánzata a hajóorrban, illetve a fedélzetén lévő több harci repülőgépben szenvedett károkat.

Az igazi Nimitz – a hajóosztály névadója a múlt hétvégén érkezett a közel-keleti vizekre

az Indiai-óceánról, hogy leváltsa az Arab-tenger térségében eddig szolgálatot teljesítő Dwight D. Eisenhower repülőgép-hordozót.

A negyven éve egymással ellenséges

Washington és Teherán között ismét fokozódott a feszültség azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában felmondta az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut.

Tovább romlott a viszonyuk január elején, miután egy amerikai légicsapás végzett Kászem Szulejmáni tábornokkal, a gárda befolyásos külföldi műveleti főnökével, néhány napra rá pedig Irán rakétacsapásokat mért az amerikaiak iraki támaszpontjaira.

A kétoldalú viszály veszélyt jelent a hajózás biztonságára a Perzsa-öbölben

és az öböl egyetlen vízi kijáratánál, a Hormuzi-szorosban, ahol a világ olajszállítmányainak ötöde halad át. Tavaly emellett több tengeri incidens is történt a fontos hajózási útvonalon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére