Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Német gazdasági miniszter: Az olajembargó üzemanyaghiányt okozhat Berlinben

888.hu

2022.05.05. 12:30

Nálunk pedig 700 forintos benzinárakat.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború társadalmi és gazdasági következményeiről szóló vitán szerdán elmondta, hogy

az EU hat hónapon belül szeretné fokozatosan megszüntetni az oroszországi kőolaj-behozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is.

 

Amennyiben a brüsszeli terv, az oroszok elleni azonnali olajembargó megvalósulna, benzin- és gázolajhiány lenne az egész kontinensen, amely azokban az országokban, amelyeknek nincs tengerpartja, óriási méreteket öltene. A szankciók beláthatatlan következményeket okoznának Magyarországon: azonnal áruhiány alakulna ki a boltokban, és gyakorlatilag leállna a gazdaság.

 

A benzin ára azonnal 700 forint, a gázolajé 800 forint lenne literenként, és 5–6 milliárd eurónyi (1800–2200 milliárd forint) hiány keletkezne a magyar költségvetésben.

 

Nem véletlen, hogy a magyar kormány a végsőkig el fog menni, hogy megakadályozza a lépést. A legfrissebb hírek szerint Kovács Zoltán államtitkár a BBC-nek elmondta, hogy

Magyarország megvétózza az Oroszországgal szembeni EU-s olajembargót.

 

De láthatóan a németeket nem annyira érdeklik a következmények.

A Die Welt beszámolója szerint Berlin-Brandenburgban az üzemanyag hiánycikké válhat. Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter szerint ennek oka a brandenburgi Schwedtben található finomítóban kialakuló esetleges olajhiány. A létesítmény többségi tulajdonosa a Rosznyefty orosz állami olajvállalat.

 

Habeck úgy véli, hogy a Bizottság által tervezett orosz olajembargó átmenetileg benzinhiányhoz vezethet Kelet-Németországban és Berlin környékén.

Nem zárható ki, sajnos azt kell mondanom, hogy valóban hiány lesz.”

– fogalmazott a miniszter.

 

Ennek az az oka, hogy a brandenburgi Schwedtben található nagy finomító kizárólag orosz olajat dolgoz fel. Az embargó miatt pedig előfordulhat, hogy „nem áll rendelkezésre elegendő olaj, és ezért korlátozott ideig túl kevés lesz a benzin”.

Habeck azonban megnyugtatott mindenkit, mondván a megoldáson dolgoznak.

A brandenburgi Schwedtben található PCK-finomító a Berlin-Brandenburg térség legfontosabb kőolajtermék-szolgáltatója. A PCK-ban feldolgozott nyersolajat Oroszországból a Barátság vezetéken keresztül szállítják.

 

A zöldpárti politikus a gázellátásról is szólt.

Szerinte „a gázzal fűtött családi házak az utolsók, amelynek állami beavatkozástól kell tartaniuk”,

de Németországnak fel kell készülnie a gázellátás általános romlására.

 

„Ha Putyin elzárná a gázcsapot, nem lenne azonnali vészhelyzet. De meg kell néznünk, hogy a fogyasztás és a későbbi szállítás hogyan egyensúlyozza ki egymást, és a nagy feladat az, hogy a tárolók tele legyenek a jövő télre.” – mondta.

 

Habeck ezért a gázfogyasztás csökkentésére szólított fel – egy fokkal kevesebb is csökkenti a költségeket.

 

A minap Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter arról beszélt, hogy az embereknek vésztartalékok felhalmozásával kell felkészülniük arra, hogy nem lesz áram Németországban.

Ha az áram hosszabb időre kiesik, vagy a mindennapi élet más módon korlátozódik, akkor mindenképpen van értelme, hogy legyen otthon egy vészhelyzeti készlet.”

– mondta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére