Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Német kurdok: "rommá és hamuvá" változtatjuk az európai utcákat

888.hu

2018.03.13. 11:58

Egy németországi kurd ifjúsági szervezet megesküdött, hogy Európa-szerte rombolni fog. Az elmúlt napokban számos támadás történt török nemzetiségû és Törökországhoz köthetõ célpontok ellen Németországban. Ankara arra sürgeti Berlint, hogy találja meg a tetteseket - írja a Deutsche Welle.
BERLIN, 11:58

Egy németországi kurd ifjúsági szervezet megesküdött, hogy Európa-szerte rombolni fog. Az elmúlt napokban számos támadás történt török nemzetiségű és Törökországhoz köthető célpontok ellen Németországban. Ankara arra sürgeti Berlint, hogy találja meg a tetteseket – írja a Deutsche Welle.

Egy baloldali ifjúsági kurd szervezet megesküdött, hogy "rommá és hamuvá" változtatja az európai utcákat. A rendőrség a hétvégén többször is összecsapott kurd tüntetőkkel, akik például egy török mecsetet is megtámadtak.

A kurd közösségek között világszerte nő a feszültség és az elégedetlenség, mivel az év eleje óta Törökország megindította csapatait a szíriai Afrín városa ellen, amely a kurdok kezén van.

A település ostromának híre komoly feszültségeket keltett Németországban, ahol nagyszámú török és kurd kisebbség él.

A forrongások egyik tetőpontja volt egy hétvégi eset, amikor három kurd fiatal Molotov- koktélokkal felgyújtott egy főként törökök által látogatott mecsetet. Németország más részein is történtek gyújtogatások: a tűz áldozatául esett egy török élelmiszerüzlet és egy török bevándorlókat segítő szervezet irodája is. Düsseldorfban és Berlinben is több helyen összecsaptak a kurd és török tüntetők.

Hétfőn Ankara diplomáciai jegyzékben tiltakozott a német kormánynál és arra sürgette Merkeléket, hogy védjék meg a török kisebbséget és találják meg a mecset felgyújtóit.

Hétfőn este a nagyobb német városokban tovább tüntettek a kurdok, többek közt Hamburgban, Berlinben és Bonnban is. A tüntetések vélhetően nem fognak csillapodni, sőt, csak még erőszakosabbak lesznek, különösen annak fényében, hogy a török hadsereg kedd reggel bejelentette: Afrín városát bekerítették.

Roja Ciwan nevű kurd-német ifjúsági szervezet olyan videókat töltött fel az oldalára, amelyen a török létesítmények elleni támadások láthatóak.

Az európai államoknak tudniuk kell, hogy nem nézzük tétlenül végig, ahogy a népünket lemészárolják Rojavában (az egyelőre csak virtuálisan létező Kurdisztán szíriai területein – szerk.). Eddig nem tettünk eleget; itt és most, a mai nappal a háborút visszahozzuk Európába"

– írták. Emellett minden olyan európai államot is megfenyegettek, amely segíti a török hadműveleteket.

A szervezet közzétette a célpontok listáját is, amelyen török nagykövetségek és számos, a törökökhöz bármilyen módon köthető boltok, kávézók találhatóak. A Roja Ciwan a Merkel által vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Szociáldemokrata Párt (SPD) által birtokolt épületek, helyiségek elleni támadásra is felszólította híveit.

A kurd ifjúsági szervezet nincs egyedül, csatlakozott hozzájuk egy balliberális csoport, az Apo, amely a Kurd Munkapárt (PKK) nevű törökországi terrorszervezet bebörtönzött vezetőjének kiszabadítása mellett áll ki.

Németországban 3 millió török állampolgár él jelenleg. A hivatalos állami nyilvántartások szerint közülük 1 millióan vallják kurdnak magukat.

A török-kurd konfliktus már korábban is okozott gondokat Németországban, főként a '80-as és '90-es években, amikor szintén nagy volt a feszültség a két csoport között a szülőföldjükön.

Az elmúlt 6 évben Afrín az YPG kurd milícia irányítása alatt állt, amely szoros kapcsolatokat ápol a PKK-val. Az YPG az Egyesült Államok egyik fontos szövetségese az Iszlám Állam elleni szíriai harcban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére