Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Németországban megépül a világ elsõ all in one mecset-zsinagóga temploma

Tóth Hanna

2016.05.19. 18:58

Németországban már semmin sem lehet meglepõdni.
BERLIN, 17:58
A House of One elnevezésű projekt részeként jövőre elkezdhetik Berlinben a világ első all in one imahelyének megépítését. Az épület a vallások közötti párbeszéd ideológiáját követve egyszerre fog mecsetként, zsinagógaként és templomként funkcionálni.
 
 
Egy évtizeddel ezelőtt merült fel az az ötlet egy közös intézmény létrehozásáról a világ három monoteista vallásának követői számára. Az elképzelések szerint a nem mindennapi imahelyen muszlimok, zsidók és keresztények teljes egyenlőségben és békében imádkozhatnának egymás mellett a német főváros szívében egy korábbi templom helyén.
 
2012-ben aztán ki is írtak egy pályázatot ennek a nem mindennapi intézménynek a megalkotására, amelyet a berlini székhelyű Kuehn Malvezzi építészcég nyert el.
 
A House of One elnevezéssel illetett épület mindössze 670 négyzetméteres lenne, amelynek megépítését előreláthatólag 2017 elején kezdik a német fővárosban.
 
Annak ellenére, hogy arányait tekintve a judaizmus híveinek száma alacsonyabb Berlinben, mint a muszlimok és a keresztények száma ez az egyenlőség nevében az épület felosztásában nem fog megmutatkozni. Ugyanakkora, csak más dizájnnal ellátott imahelyeke lesznek létrehozva zsidók, keresztények és muszlimok számára. Az épület zsinagóga része például hatszög alakú lesz.
 
Az épület kívülről téglával lesz borítva az eddigi tervek szerint és a kiegyensúlyozottság okán egyetlen vallási szimbólum sem fog a külső falakon szerepelni.
 
A projektet különböző alapítványok finanszírozzák, de ahogy honlapján kiderül magán felajánlásokat is szívesen fogadnak.
 

 

 
Tovia Ben Chorin rabbi, a projekt egyik vezetője szerint ez egy óriási lehetőség lesz a vallások közötti párbeszédet tekintve nemcsak a berliniek, hanem az egész világ számára. Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért is épp a német fővárosba álmodták meg ezt a nem mindennapi épületet a rabbi kiemelte, hogy
 
nekem zsidóként ez a város a sebek városa és egyben a csodák városa is. Ebben városban tervezték meg szisztematikus kiirtásunkat és ebben a városban született meg a multikulturalizmus, mint válasz...mert ez egy multikulturális város, amelynek szellemisége az egész világban szét fog terjedni."
 
Kadir Sanci imám szerint a projekt egy jelzés a világ számára, arról hogy
 
a muszlimok többsége nem erőszakos, hanem békeszerető ember. Egy projekt, amelyben különböző kultúrák tanulhatnak egymástól."
 
Az épületet  egyébként valószínűleg Berlin egyik legkorábbi templomának a Szent Péter templomnak a helyén fog felépülni. A projekt optimista szervezői szerint a intézmény nem csak a vallásosokat, hanem Berlin szekuláris lakosságát is képes lesz megszólítani.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére