Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nincs egyetértés az unióban: mi lesz így a nyugat-balkáni államokkal?

Horváth József György

2018.02.15. 22:58

Nem jutottak egyetértésre az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a nyugat-balkáni államok csatlakozásának idõpontjával kapcsolatban, nem hivatalos, szófiai tanácskozásuk elsõ napján, csütörtökön.
SZÓFIA, 22:58

Nem jutottak egyetértésre az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a nyugat-balkáni államok csatlakozásának időpontjával kapcsolatban, nem hivatalos, szófiai tanácskozásuk első napján, csütörtökön.

Az Európai Bizottság múlt heti állásfoglalása szerint 2025 tekinthető a leginkább esélyes két ország, Szerbia és Montenegró esetében a csatlakozás legkorábbi lehetséges időpontjának, mert egy sor problémát meg kell még oldani addig.

A hírügynökségek ezzel kapcsolatban idézték Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki szerint ennél sokkal gyorsabban kellene haladni.

Ez a stratégia nagyon nagy csalódás számomra... Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Államoknak van nyugat-balkáni stratégiája, Oroszországnak van nyugat-balkáni stratégiája, Törökországnak is van, csak az Európai Unió rendkívül lassú, amikor nyugat-balkáni ügyekkel kell szembenéznie"

– idézték a magyar minisztert.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter ugyanakkor azon az állásponton volt, hogy még a 2025-ös céldátum sem reális a határviták miatt. "Úgy vélem, nem lehet elvárni, hogy teljesüljenek a feltételek 2025-re, és ez az unió bővítésének nagy problémája lehet" – mondta.

Az uniós külügyminiszterek a tanácskozás második napján, pénteken találkoznak az érintett nyugat-balkáni államok képviselőivel.

A konferencián foglalkoztak Észak-Korea kérdésével is. Federica Mogherini, az unió biztonságpolitikai és külpolitikai főképviselője kijelentette, hogy "bátorító", ami most történik Észak- és Dél-Korea között a téli olimpia alkalmával, de az olimpia véget fog érni, és az Európai Uniónak tovább kell munkálkodnia a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése érdekében.

Szíria ügyében Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy fennáll egy regionális konfliktus veszélye, ezért újra kell indítani az ENSZ vezette békefolyamatot.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére