Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nincs már hely a börtönökben, Koszovóban helyezné el a rabokat Dánia

888.hu

2021.12.19. 19:20

A tervezett megállapodás értelmében Dánia 300 helyet bérel Koszovóban annak érdekében, hogy csökkentse börtönei túlzsúfoltságát. A Dániában őrizetben lévő harmadik országbeli állampolgárokat helyeznék el Koszovóban.

Koszovóban bérelne férőhelyet 300 fogvatartottja számára Dánia. A projekt megvalósításának érdekében a koppenhágai kormány pártközi megállapodást kötött a parlamentben, a két ország közötti, vonatkozó megállapodást pedig hétfőn tervezik aláírni. A tervet Nick Hækkerup szociáldemokrata igazságügyi miniszter jelentette be, amit a koszovói igazságügyi minisztérium meg is erősített.

A börtöncellákat a Pristinától mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő Gjilan településen, 10 évre bérelné Dánia, 210 millió euróért

– írta meg a V4NA.

A projekt nagy vitákat váltott ki Dániában. Polgárjogi aktivisták a koszovói börtönök rossz körülményeit bírálták, emlékeztetve, hogy az Európa Tanács Kínzásellenes Bizottsága a közelmúltban korrupcióra és a rossz bánásmódra vonatkozó kritikákat fogalmazott meg. Ezen aggodalmakra reflektálva az igazságügyi miniszter megígérte: a dán fogva tartási szabályokat kell majd alkalmazni a koszovói börtönben is, írja a Zürcher Unterländer.

A jobboldali Dán Néppárt (DF) támogatja a tervet és „nagy győzelemként” jellemzi a projektet. A DF régóta nehezményezi,

hogy külföldi rabok hosszabb ideig raboskodnak dán börtönökben.

A párt szóvivője, Peter Skaarup szerint a magas színvonalú fogva tartási körülmények miatt a raboskodás ezekben a létesítményekben sok ember számára olyan, mint egy nyaralás. Teljesen más a helyzet, ha Koszovóban kell letölteniük a büntetést, ahol a normák kissé eltérnek a dániaiaktól – tette hozzá.

Pénteken a dán igazságügyi miniszter „úttörő és történelmi megállapodásként” beszélt a tervről, amely szerinte „teret teremt” a börtönökben és csökkenti a börtönőrökre nehezedő nyomást is.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére