Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Norvégiában aggódik az ellenzék a migránsok ellenõrzésének szigorítása miatt

Vincze Viktor Attila

2017.10.26. 09:28

A nemrég megválasztott jobboldali norvég kormány hozzálátott a migráció ellenõrzött keretek közé szorítására vonatkozó választási ígéretének megvalósításához. A norvég ellenzék viszont aggódik, mert szerintük a szigorítások miatt sérülhetnek a migránsok emberi jogai.
OSLO, 09:28

A nemrég megválasztott jobboldali norvég kormány hozzálátott a migráció ellenőrzött keretek közé szorítására vonatkozó választási ígéretének a megvalósításához. A norvég ellenzék viszont aggódik, mert szerintük a szigorítások miatt sérülhetnek a migránsok emberi jogai.

A migránsok központi elhelyezésével gyorsítana a norvégiai menedékjogi eljárásokon Sylvi Listhaug bevándorlási miniszter – jelentette az Aftenposten című napilap.

A tárcavezető tervei szerint a skandináv országba érkező menedékkérőket a fővárostól délre fekvő Rade városában szállásolnák el. Ezt követően három héten belül 80 százalékuk ügyében már döntés is születne arról, hogy maradhatnak-e Norvégiában vagy sem.

Egy átlagos menedékkérelmi eljárás eddig hónapokig, sőt akár évekig is elhúzódhatott Norvégiában. A bevándorlási hivatal szerint csak mostanában érnek a végére a 2015-ben beadott kérelmek feldolgozásának.

Két éve 31 150 menedékkérő érkezett Norvégiába, s közülük minden második maradhatott. Elhelyezésükre országszerte számos befogadóközpontot hoztak létre, mostanra azonban ezek nagyobb része feleslegessé vált. Az eredetileg 288 szálláshelyből idén szeptemberben már csak 84 működött, s jövő januárig további 48-at terveznek bezárni, mivel a hatóságok 2018-ban mindössze 3 ezer újabb menedékkérő érkezésére számítanak.

Listhaug szerint a radei nagy üzemcsarnok ezer ember sátrakban történő elhelyezésére lenne alkalmas, s a létesítményben a rendőrség és a bevándorlási hatóság munkatársai mellett orvosi személyzet is dolgozna. A tárcavezető szerint ezzel csökkenteni tudnák a költségeket, lerövidíthetnék a menedékkérelmi eljárások idejét, és felgyorsítható lenne az emberek kitoloncolása, illetve integrációja is.

A jobboldali Haladás Párt (FrP) politikusa szerint az oslói törvényhozás jóváhagyása esetén már 2018-ban megvalósíthatnák ezt a tervet.

Az Aftenpostennek nyilatkozva Andreas Wahl, a norvég rendőrszakszervezet szóvivője vágyálomnak nevezte a miniszter elképzeléseit, hiszen – mint mondta – ilyen rövid idő alatt gyakran lehetetlen megállapítani egy menedékkérő személyazonosságát. Wahl aggodalmát fejezte ki, hogy a nagy sietség hibás döntésekhez vezethet.

Ellenzéki képviselők a parlamentben azt kifogásolták, hogy a miniszter terveinek megvalósításával sérülne a menekültek jogbiztonsága. A Szocialista Baloldali Párt politikusai szerint az elutasító döntés ellen fellebbezőknek lehetőséget kell adni, hogy a végső döntésig az országban maradhassanak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére