Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Önvizsgálatot tart a brit elhárítás

Nagy Gábor

2017.05.29. 15:58

Megvizsgálja a brit elhárítás (MI5) azokat a jelentéseket, melyek szerint a múlt hétfõi manchesteri öngyilkos robbantásos merénylet elkövetõjének radikális nézeteire korábban többen is felhívták a hatóságok figyelmét.
LONDON, 15:58

Megvizsgálja a brit elhárítás (MI5) azokat a jelentéseket, melyek szerint a múlt hétfői manchesteri öngyilkos robbantásos merénylet elkövetőjének radikális nézeteire korábban többen is felhívták a hatóságok figyelmét.

Sajtóinformációk szerint a 22 éves Salman Abedit, a manchesteri terrortámadás elkövetőjét ismerték a brit terrorelhárító szervek. Sőt, úgy tudni, családtagjairól is voltak információi a briteknek. Állítólag még annak a mecsetnek az elöljárója is figyelmeztette a hatóságokat, ahová rendszeresen járt a család.

Amber Rudd brit belügyminiszter a BBC rádió hétfői politikai magazinműsorának nem részletezte, hogy mennyit tudott az MI5 Abediről, de kijelentette: "helyes döntés", hogy az elhárító szolgálat áttekinti saját eljárási gyakorlatát, mivel a fenyegetettség természete folyamatosan változik.

A BBC úgy tudja: az MI5 három bejelentést kapott az elmúlt években a líbiai származású, de Manchesterben született, brit állampolgárságú Abediről. A The Times hétfőn azt írta, hogy az Abedi által látogatott manchesteri mecsetben rendszeresen megfordultak olyanok is, akik az Iszlám Állam hívei voltak, és harcoltak is Szíriában és Irakban a dzsihadista terrorszervezet soraiban.

A mecset vallási elöljárósága a múlt héten nyilatkozatban ítélte el a merényletet. A közlemény felfedte azt is, hogy Salman Abedi már két évvel ezelőtt heves vitába keveredett a mecset imámjával, aki hitszónoklataiban szót emelt az Iszlám Állam tevékenysége ellen.

A BBC Newsnight című oknyomozó hírprogramjának értesülései szerint Abedi apjával együtt 16 évesen harcolt Líbiában az azóta megdöntött Kadhafi-rezsim ellen. Sőt, állítólag a merénylet előtti hetekben is járt az észak-afrikai országban.

Salman Abedi apját, Ramadan Abedit és 20 éves, Hamesh nevű öccsét a líbiai hatóságok őrizetbe vették, és a brit külügyminisztérium terrorelhárítási illetékesei a hétvégén Tripoliba érkeztek, hogy kihallgassák őket.

A manchesteri rendőrség hétfői tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában jelenleg tizennégy ember van őrizetben a múlt heti merénylettel összefüggésben; valamennyien férfiak. Korábban őrizetbe vettek egy 16 éves fiút és egy 34 éves nőt is, de őket vádemelés nélkül elengedték.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére