Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Orosz és NATO hadihajók nézhetnek egymással farkasszemet

888.hu

2016.06.20. 18:28

Egyre több Uniós tagállam fél Putyintól.
SZÓFIA, 18:28

Az Európai Unió keleti tagállamai, esetünkben Bulgária és Románia egyre jobban paráznak Putyintól. Ezek az államok a NATO Fekete-tengeri flottaépítését is képesek lennének meghiúsítani. 

Bojko Boriszov bolgár kormányfő kijelentette, nem jó ötlet Bulgária részéről a részvétel a közös fekete-tengeri flottában, mert ez kiváltaná Oroszország haragját.

A Fekete-tengerre építendő flotta olyan kezdeményezés, mely a román és a bolgár erők tengeri együttműködését célozza. Amióta Törökország összerúgta a port Putyinnal, a muzulmán ország egyre aktívabb a térségben.  

Ám a NATO vezérkar döntéseit megakasztotta a bolgárok akadékoskodása. Szerintük a NATO-hajók csak akkor őrjáratozhatnak a tengeri határoknál, ha jelentős menekülthullám érkezne. 

Bulgária fél Putyintól

Bulgária hangsúlyozza, hogy az ő szemszögéből nézve nem elfogadható egy flotta létrehozása. A Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közelebb álló bolgár kormányfő nyilatkozata és döntése senkit sem lepett meg. Bulgária a migránsválság egyik legfontosabb állama. A német-török paktum betartását ő ellenőrzi, valamint a bolgár kormány a migrációs krízis következtében felértékelődött, így elnézik neki, ha Putyinnal kokettál. 

Ja, és ezzel a bukás szélére került a NATO legnagyszerűbb programja, a Fekete-tengeri Regionális Tengeri Kezdeményezés

A bolgár sajtó azt is írja, hogy Bulgária „visszavonulása” miatt Törökország egyoldalúan felmondta a menekültek visszafogadásával a Szófiával kötött megállapodást. Ezt az információt Ankara hivatalosan nem erősítette meg, Bojko Boriszov bolgár kormányfő pedig csütörtökön azt állította, hogy nem kapott semmilyen értesítést a megállapodás felmondásáról.

Románia flottaépítésbe kezd

A fekete-tengeri flottával kapcsolatos kérdést a NATO júliusi, varsói összejövetelén fogják megvitatni. Ám Románia és Törökország közösen kezd egy nagyszabású flottaépítésbe, melyet az USA és Lengyelország is támogat. 

Andrej Kelin, az orosz Külügyminisztérium egyik hivatalossága arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az Észak-Atlanti Szövetség a fekete-tengeri tengerészeti kapacitások növeléséről dönt, ez „destabilizáló” tényező lenne. Megjegyezte azt is, hogy a Fekete-tenger „nem tartozik” és „semmi köze sincs” a NATO-hoz.

A Montreux-i Megállapodás szerint, a fekete-tengeri kijárattal nem rendelkező országok nem állomásozhatnak 21 napnál hosszabb ideig hadihajókat e térségben. A NATO-országok közül Romániának, Bulgáriának és Törökországnak van kijárata a Fekete-tengerre.

Oroszország számtalanszor bírálta azt, hogy NATO-hadihajók jelennek meg a Fekete-tengeren. Az orosz légierő nemrég hadgyakorlatot tartott a Fekete-tenger közepén, amelyen a konstancai kikötőben lehorgonyzott amerikai hadihajók megsemmisítését gyakorolták –  állítják egyes ukrán titkosszolgálati források.

A Krímet 2014-ben annektáló Oroszország saját fekete-tengeri hadiflottával rendelkezik, mely Szevasztopolban állomásozik.

Így a térségben a török, román, bolgár flotta mellet már az oroszok is megjelentek. 

(Adevarul)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére