Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Oroszország reagált Biden szankcióira: hazaküldte az amerikai nagykövetet „konzultálni”

888.hu - MTI

2021.04.16. 21:40

A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy az amerikai szankciók minden körére válaszolni fog.
Oroszország, válaszul az amerikai szankciókra azt tanácsolta az amerikai nagykövetnek, hogy utazzon haza konzultációra, és ezenkívül kiutasít további 10 amerikai diplomatát

- jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újságíróknak pénteken Moszkvában.

Lavrov szerint Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó javasolta John Sullivan amerikai nagykövetnek, amikor pénteken bekérette a hivatalába, hogy orosz hivatali partneréhez hasonlóan térjen vissza konzultációra Washingtonba.

A Kommerszant című lap azt írta, hogy ez de facto kiutasítás. A kommentár azonban rámutatott, hogy a nemkívánatos személynek nyilvánítással szemben (ez George Kennan amerikai nagykövettel 1952-ben történt meg a Szovjetunióban) egy enyhébb lépés, amellyel a fogadó fél azt jelzi, hogy a misszióvezető később visszatérhet állomáshelyére.

A diplomáciai kapcsolatokról megkötött 1961-es bécsi egyezmény ugyanakkor nem ismeri »a nagykövet diplomáciai konzultációra való elküldésének« fogalmát.

Lavrov bejelentette, hogy Oroszország meg fogja tiltani a területén működő amerikai külképviseleteknek orosz állampolgárok és harmadik országok állampolgárságával rendelkező személyek alkalmazását. Moszkva emellett, a kölcsönösség alapján, évi 10 főben fogja korlátozni az amerikai kirendeltségekre rövid kiküldetésekre akkreditálható munkatársak létszámát.

Az orosz diplomácia vezetője bejelentette, hogy mivel az amerikai diplomáciai alkalmazottak rendszeresen megsértik a két ország között 1992-ben „a nyitott szárazföldről” elfogadott memorandumot, Moszkva minden 25 mérföldes távolságot meghaladó utazást engedélykötelessé fog tenni számukra.

Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy

a kölcsönösség elve alapján az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszország is felveszi a másik ország nyolc magas rangú állami tisztségviselőjét a szankciós listájára.

Este a külügyminisztérium nyilvánosságra hozta az aktív és a volt vezető hivatalnokból álló listát, amelyen

  • Merrick Garland igazságügyi és Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter,
  • Christopher Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója,
  • Avril Haines, a Nemzeti Hírszerzés Igazgatója (DNI),
  • Michael Carvajal, a Szövetségi Börtöniroda igazgatója,
  • Susan Rice volt nemzetbiztonsági tanácsadó és ENSZ-nagykövet, jelenlegi belpolitikai elnöki tanácsadó,
  • John Bolton volt nemzetbiztonsági tanácsadó
  • és James Woolsey, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt igazgatója szerepel.

Lavrov bejelentette, hogy

Oroszországban be fogják szüntetni az amerikai külügyi tárca és más állami szervek által ellenőrzött amerikai alapítványok és nem kormányzati szervezetek működését.

Közölte továbbá, hogy miután Varsó három orosz külképviseleti alkalmazottat minősített nemkívánatos személynek,

Moszkva kiutasít öt lengyel diplomatát is.

A miniszter kilátásba helyezte, hogy a kapcsolatok további romlása esetén Moszkva meg fogja szüntetni a két ország diplomáciai missziói személyzeti létszáma közötti egyenlőtlenséget. Rámutatott, hogy mindkét országnak mintegy 450 diplomatája és adminisztratív munkatársa dolgozik a másikban, ám az orosz keretből 150-en az ENSZ-nél, és nem a bilaterális kapcsolatok kiszolgálásában teljesítenek szolgálatot. A továbbiakban az amerikai külszolgálati alkalmazottak száma is 300-ra csökkenhet Oroszországban.

Lavrov elmondta, hogy az orosz fél az amerikai üzleti vállalkozások számára „fájdalmas” intézkedések bevezetését is mérlegeli.

A moszkvai külügyminisztérium közölte, hogy az amerikai szankciók minden körére válaszolni fog.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére