Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Összecsaptak az örmények és az azeriek, többen meghaltak

Nagy Gábor

2017.02.25. 14:38

Összecsapások voltak szombaton örmény szakadárok és azeri katonák között a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelõdõ Hegyi-Karabah határán. Több azeri katona meghalt.
BAKU, 14:38

Összecsapások voltak szombaton örmény szakadárok és azeri katonák között a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődő Hegyi-Karabah határán. Több azeri katona meghalt.

Az összecsapásokról a bakui kormány, a szakadár terület hatóságai és az örmény kormány közleménye is beszámolt.

Hogy ki lőtt először, arról nincs pontos információ, mert a szemben álló felek egymásra hárítják a felelősséget.

A két kaukázusi volt szovjet tagköztársaság közötti konfliktus a szovjet időkre nyúlik vissza, amikor a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah kérte Örményországhoz csatolását, amiből aztán háború robbant ki a két szomszéd között. A fegyveres konfliktus 25-30 ezer ember életét követelte.

A harcok végén az örmény erők megszerezték az ellenőrzést Hegyi-Karabah felett, de miután a terület nem határos Örményországgal, további azeri területekre is rátették a kezüket. Utóbbiakat "biztonsági sávnak" nevezték el, így lehetővé vált a karabahi enklávé földrajzi összeköttetése Örményországgal.

A tartomány parlamentje 1996-ban kikiáltotta a terület függetlenségét, de ezt egyetlen ország sem ismerte el. A terület azóta is a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni hadsereggel.

A szomszédjánál jóval gazdagabb Azerbajdzsán - amely az utóbbi években rengeteg fegyvert vásárolt – azóta is követeli Örményországtól, hogy vonuljon ki a megszállt területekről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére