Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Porosenko washingtoni látogatásával nem változott az USA ukrajnai szerepvállalása

Vincze Viktor Attila

2017.06.21. 22:58

Rendkívül szûkszavúak és kevés konkrétumot említenek a hivatalos források Petro Porosenko washingtoni látogatása kapcsán. Az ukrán államfõt Donald Trump, amerikai elnök is fogadta a Fehér Házban egy rövid tárgyalásra.
WASHINGTON/KIJEV, 22:58

Rendkívül szűkszavúak és kevés konkrétumot említenek a hivatalos források Petro Porosenko washingtoni látogatása kapcsán. Az ukrán államfőt Donald Trump, amerikai elnök is fogadta a Fehér Házban egy rövid tárgyalásra. Porosenko értékelése szerint ezzel erős támogatást kapott Ukrajna az amerikai elnöktől. A Fehér Ház egyetlen, a találkozóra vonatkozó közlése szerint Trump elnök a kelet-ukrajnai konfliktus békés megoldását szorgalmazta. Kelet-Ukrajnában közvetlenül a washingtoni tárgyalások után sikerült fegyverszüneti megállapodást kötni a szemben álló feleknek.

A Fehér Ház nem adott részletes tájékoztatást az ukrán elnök látogatásáról. Donald Trump és Petro Porosenko elnökök pedig a rövid találkozójuk után nem álltak ki együtt a sajtó nyilvánossága elé, és nem volt közös sajtóértekezlet sem. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője a szokásos napi sajtótájékoztatóján az ukrán-amerikai találkozóra vonatkozó kérdésre válaszolva csak annyit mondott:

Donald Trump elnök délelőtt a Fehér Házban találkozott Petro Porosenko ukrán államfővel, akivel szót ejtett arról, hogy az amerikai kormány a kelet-ukrajnai konfliktus békés megoldását szorgalmazza."

Az amerikai közszolgálati rádió, az NPR kommentárja szerint mindez azt jelezheti a külvilág számára, hogy az új amerikai kormányzat elődjénél kevésbé elkötelezett Ukrajna mellett.

Porosenko ugyanakkor úgy vélte a találkozót követően, hogy Ukrajna a Fehér Házban rendkívül erős támogatást kapott személyesen az amerikai elnöktől.

Porosenko elnök a Fox News televíziós hírcsatornának nyilatkozva, Ronald Reagen hidegháborút lezáró, történelmi alakjának nagyságához hasonlította Donald Trump személyét, annak a személyes elkötelezettségnek az elismeréseként, amivel az amerikai elnök az ukrajnai válsághelyzet megoldására törekszik.

Erős támogatást kapott Ukrajna az amerikai elnöktől szuverenitásának és területi épségének megőrzése, valamit a megkezdett reformok folytatása tekintetében – jelentette ki az UNIAN ukrán hírügynökség helyszíni tudósítása szerint az ukrán elnök azután, hogy megbeszélést folytatott Donald Trumppal.

Porosenko úgy fogalmazott, hogy teljes értékű és nagyon részletes tárgyalása volt amerikai kollégájával. Trump pedig úgy értékelte, hogy hasznos párbeszédet folytattak egymással, amin előrehaladást értek el.

A találkozóról beszámolva az Interfax hírügynökség azt emelte ki, hogy Porosenko szavai szerint nincs szükség a Donyec-medencei válság rendezésére életre hívott minszki folyamat formátumának megváltoztatására.

Az Egyesült Államok egyike a budapesti memorandum teljesülését garantáló országoknak, a mai találkozó pedig megerősíti azt, hogy Ukrajna fontos az Egyesült Államoknak, amely határozott elkötelezettséget mutat államunk támogatása mellett."

 – idézte a hírügynökség Porosenkót.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig reagált a – Trump és Petro Porosenko ukrán elnök keddi fehér házi találkozóját követően elhangzott – washingtoni bejelentésre, miszerint az Egyesült Államok szeretné, ha Oroszország kivonulna Kelet-Ukrajnából.

Peszkov ezzel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy mivel a Donyec-medencében nincsenek orosz csapatok, ezért az ilyen nyilatkozatok nem helyénvalóak.  

Viszont az ukrán-amerikai tárgyalással összefüggésben üdvözöltük volna, ha ezen kapcsolatok eredményeképpen Kijev jelzést kapott volna a minszki megállapodások végrehajtásának szükségszerűségéről."

–  tette még hozzá a Kreml szóvivője.

A washingtoni tárgyalások után közvetlenül újabb tűzszünetben állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktusban szemben álló felek. Június 24-re virradóan újabb tűzszünet lép életbe a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben az aratások idejére – közölte szerdán a DAN szakadár hírügynökség a minszki tárgyalásokon a Donyecki Népköztársaságot képviselő Denisz Pusilin sajtótitkárára, Viktorija Talakinára hivatkozva.
 

A fegyveres konfliktus békés rendezésére létrehozott háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoport szerdán tartott újabb ülést a fehérorosz fővárosban.

A Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára, Darka Olifer a Facebookon megerősítette, hogy a kontaktcsoport támogatásáról biztosította a fegyverszünet életbeléptetését június 24-től.

Talakina szavai szerint a tűzszünetnek augusztus 31-ig kell tartania, az összekötő csoport viszont kifejezte reményét, hogy annál is tovább érvényben marad.

A bejelentésekből arra lehet következtetni, hogy a fegyvernyugvást most a szakadárok kezdeményezték arra hivatkozva, hogy a harcok sújtotta térségben elvégezhessék az aratást.

Kijev egyébként közvetlenül nem folytat tárgyalásokat a szakadárokkal, akiket hivatalosan terroristáknak minősített, csakis a kontaktcsoporton keresztül.
   

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére