Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rendőrfőnök a svédországi robbantási hullámról: „Nemzetközi viszonylatban is példátlan”

Ányos Miklós

2019.11.08. 20:38

Anders Thornberg, Svédország rendvédelmi biztosa elismerte, hogy a bűnbandák közti erőszak csökkentésére irányuló kormányzati szándék befuccsolt. Az utóbbi időkben nemzetközi viszonylatban is nőtt a bombatámadások száma.
Megértem, hogy sok ember aggódik a történtek miatt. Érezni, hogy a bűnözők leszámolásai a lakossághoz egyre közelebb történnek

- mondta Thornberg a szerdán tartott sajtótájékoztatón. Múlt héten bomba robbant egy malmői apartmankomplexumban, majd egy másik egy hassleholm-i erkélyen, de robbanóanyagokat találtak Kritsianstad egyik bevásárlóközpontjában is.

Svédország évek óta azzal küszködik, hogy megfékezze a bombákat használó bűnelkövetői csoportokat, a lövöldözéseket és a többi fegyveres támadást. Idén már legalább száz bombatámadás történt Svédországban. Ezek közül csak néhány okozott súlyos sérüléseket, de tény, hogy a robbantásos támadások száma 2018 óta megduplázódott, ami aggodalmat és politikai zűrzavart okoz. A felrobbantott eszközökön felül, mintegy hetven, fel nem robbant eszközt is találtak a hatóságok.

Svédországban 2015 óta drámai növekedés tapasztalható a kézigránátok és a rögtönzött robbanóeszközök felhasználásával történt támadásokban, amelyekkel cégeket, lakónegyedeket, sőt még rendőrőrsöket is célba vettek. A robbanóeszközök mérete általában tűzijáték méretűek, de elég nagyok ahhoz, hogy épületek homlokzatát szakítsák le, mint az két lakás esetében történt a közelmúltban, Linköping városában.

Azt kell levonni tanulságként, hogy az esetek növekvő tendenciát mutatnak

- mondta Linda Staaf, a rendőrség bűnmegelőzési egységének vezetője. Csak Stockholmban, egyetlen októberi éjszakán három robbanás is történt, köztük egy szír ortodox keresztény templom elleni támadás, amelyet az elmúlt 12 hónapban már többször célba vettek.
Mikael Damberg belügyminiszter előterjesztett egy törvényjavaslatot, mely szigorúbb szabályokat fog előírni a lőfegyverek értékesítésére, az egyre növekvő bandaháborúk elleni küzdelem miatt. A jogszabályok várhatóan 2020. július 1-jén lépnek hatályba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére