Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Riadalom az amerikai határőröknél: a közép-amerikaiak mellett megjelentek az afrikai migránsok is

Bokor Gábor

2019.06.17. 20:58

Egyre nagyobb a probléma Mexikóban, ahol a közép-amerikai bevándorlók mellett megjelentek az afrikaiak is, akik így próbálnak meg bejutni az Egyesült Államokba.

Afrikai bevándorlók egyre nagyobb csoportja dönt úgy, hogy Európa már nem elég nekik, új célállomás felé néznek. Bár Európába eljutniuk sem veszélytelen vállalkozás, sokan a jobb élet reményében több ezer kilométert is hajlandóak megtenni, hogy végül bejussanak az Egyesült Államokba. A közép-amerikai bevándorlókon felbuzdulva a fekete migránsok nyugat felé veszik az irányt, hogy Mexikón keresztül elérjék Észak-Amerikát. Az Egyesült Államok határőreit meglepte, hogy a spanyol ajkú bevándorlók mellett újabban megjelentek az afrikai országokból származó migránsok is.

Fotó: AFP

A hondurasiak és a nicaraguaiak jelenlétét már megszoktuk a térségben, az azonban új, hogy afrikaiak is jönnek

– mondta egy határőr.

A jelentések szerint a legtöbben Texasba és az Egyesült Államok keleti felén lévő Maine államba érkeznek. A feltételezések szerint a bevándorlók repülővel mennek Dél-Amerikába, onnan vágnak neki a kontinensnyi túrának. A Rio Grande folyón szolgálatot teljesítő határőrök a múlt héten ötszáz afrikait állítottak meg, amikor azok a folyó vonalát követve haladtak észak felé. Ez kétszer annyi, mint ahány Afrikából útnak indult bevándorlót elkaptak a tavalyi évben a 3200 kilométer hosszú amerikai-mexikói határvonalon.

Egyre többen vannak olyanok, akiknek jelenlétéhez nem szoktunk hozzá

– mondta Raul Ortiz, az amerikai határőrség Del Rio szakaszának vezetője.

Afrikai migránsok érkeznek Mexikóba azután, hogy illegálisan átlépték a határt Guatemalánál | Fotó: AFP

A Texas államban elfogottak többsége kongói, angolai és kameruni, akik közvetlenül Mexikóba utaztak, hogy onnan az Egyesült Államokba menjenek és ott menedékjogért folyamodjanak. Szombaton a mexikói határvárosban, Tijuanában kilencven kameruni állt sorba, hogy nyilvántartásba vegyék őket. A listán amúgy összesen 7500-an szerepelnek jelenleg, köztük etiópok, eritreaiak, szudániak és mauritániaiak. Kamerunból leginkább Ecuadorba repülnek, ugyanis oda nem kell vízum nekik és négy hónap alatt elérhetik Tijuánát. A számítások szerint idén Mexikót háromszor annyi afrikai migráns érheti el, mint két évvel ezelőtt, mikor 2100-an jutottak be az országba.

Kameruni vagyok, Ecuadorba nem kell nekem vízum, úgyhogy vettem egy repülőjegyet. Onnan jöttem fel egészen idáig

– mondta Tapachulában a menedékjogára váró Mbi Deric Ambi.

Szakértők szerint azzal magyarázható az Amerika felé igyekvő migránsok számának növekedése, hogy Európába a bevándorlásellenes kormányok intézkedései miatt egyre nehezebb eljutniuk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére