Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Robbanások, tűzharc, rengeteg halott a terrorista támadás eredménye a Hayat szállóban

888/MTI

2022.08.21. 18:25

Harminc óra kegyetlen küzdelem után szombat éjfélre véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc a szomáliai főváros Hayat szállodájában, a biztonsági erők minden támadót megöltek, de sok civil is meghalt, és 117-en megsebesültek – közölték nevük elhallgatását kérő, magas rangú biztonsági és polgári tisztségviselők, később pedig Ali Haji egészségügyi miniszter.

 

A közkedvelt szállodát az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab iszlamista milícia tagjai támadták meg és foglalták el pénteken. Robbantásokkal hatoltak be az épületbe. A támadók számát az illetékesek nem közölték pontosan, de az AFP szerint legalább heten lehettek.

 

 

Fültanúk szerint szombatra virradóan is több robbanás történt a szállodában, amikor a biztonságiak megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcok során az épület nagy része megsemmisült – közölték már korábban. Vasárnap hajnalra kiderült, hogy a kommandósok is használtak robbanószert a magukat elsáncoló támadók ellen. A nyilatkozó biztonsági tisztségviselő szerint át kell vizsgálniuk az épület megmaradt részét, mert elképzelhető, hogy van még bent robbanószer.

 

(Photo by Hassan Ali ELMI / AFP)

 

Azon túl, hogy az incidens sok civil halálos áldozattal is járt, a biztonságiak az akció során 106 civilt – köztük gyerekeket – ki is tudtak menekíteni.

Ali Haji egészségügyi miniszter később az állami tévével közölte, hogy az életüket vesztő civilek száma legkevesebb 21. Ez csak a kórházakba szállított holttestek száma, mint mondta, mert elképzelhető, hogy további halottakat hozzátartozóik vittek el a helyszínről, és maguk temetnek el.

Egy rendőr úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy a biztonsági erők tagjai közül tízen vesztették életüket.
Az al-Shabaab már rögtön a támadás után jelentkezett az terrorakció elkövetőjeként. Szóvivőjük, Abdiaziz Abu-Musab később azt állította a szervezet saját rádiójában, hogy jelentős veszteséget okoztak a biztonsági erőknek.

 

(Photo by Hassan Ali ELMI / AFP)

 

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Shabaab merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban. A szálloda elleni támadás az első jelentősebb incidens Mogadishuban, amióta Haszán Sejk Mohamud új elnök májusban hatalomra került.

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére