Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rohamosan terjed a delta variáns Kínában és Izraelben is

888.hu, MTI

2021.08.09. 16:00

Ukrajnában és Romániában szintén egyre több az új fertőzöttek napi száma, miközben Montenegróban még mindig alacsony az átoltottság aránya.

 

Kína

Továbbra is terjed a koronavírus delta variánsa Kínában, ahol már 17 tartományból jelentettek belföldi fertőzésből eredő megbetegedéseket az új járványhullám kezdete óta.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése szerint az ország szárazföldi részén az előző napon 94 új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet regisztráltak. A legtöbb új megbetegedést a közép-kínai Honan és a kelet-kínai Csiangszu tartományból jelentették. Ezenkívül vasárnap még két tartományban, a délkelet-kínai Hunanban és a közép-kínai Hupejben azonosítottak újabb betegeket.

A járvány jelenlegi, a koronavírus delta variánsa okozta hulláma Csiangszu székhelyéről, Nankingból indult, ahol július 20-án a nemzetközi repülőtér dolgozói köréből kerültek ki az első betegek. A járványhelyzet azóta a szomszédos Jangcsou városában fordult súlyosabbra, ahol mostanáig 346 új esetet azonosítottak. A helyi hatóságok hétfőn

a járvány elleni óvintézkedések még szigorúbb betartatására szólították fel az illetékeseket

– derül ki a China Daily című kínai lap internetes kiadásában megjelent cikkből.

Miután a múlt hét elején, tavaly június óta először, újabb eseteket jelentettek Vuhanból is, a város teljes lakosságát tesztelésnek vetették alá. A vasárnap lezárult teljes körű tesztelés során 9 újabb megbetegedést azonosítottak.


Izrael

Tovább emelkedett a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 súlyos eseteinek és a lélegeztetőgépen lévők száma Izraelben – jelentette a helyi média hétfőn.

Vasárnapra egy nap alatt 12-vel, 360-ra nőtt a Covid-19 súlyos tüneteit mutatók száma, miközben már 57 beteg lélegeztetőgép segítségére szorul, és a jelenleg 31 393 aktív vírushordozó közül 618-an kerültek kórházba. Már meghaladta a százat a koronavírusjárvány negyedik, fertőzőbb hullámában elhunytak száma Izraelben.
Több mint százezer teszt elvégzésével 3372 új fertőzöttet azonosítottak, és ezzel 3,87 százalékra emelkedett a fertőzöttek aránya a tesztelés során.

Alig több mint egy héttel a 60 év fölöttiek újraoltásának kezdete után már 496 220 idősebb izraeli látogatta meg harmadszor is az oltópontokat. A december végén kezdődött kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 810 018 (tizenkét évesnél idősebb) személy már legalább egyszer megkapta a Pfizer vakcináját.

Ez az ország lakosságának 62,48 százaléka, azonban ez nem bizonyult elégnek a koronavírus erősen fertőző delta variánsa által okozott újabb járványhullám megfékezésére.

Montenegró

Lassan halad az oltási kampány Montenegróban, az Adria-parti állam a lakosság egyharmadának beoltását követően az európai országok oltási ranglistájának végén szerepel – jelentette a Vijesti című podgoricai napilap hétfőn.

A tudósítás szerint a 37 európai ország közül Montenegró a 33., csak Albániában, Észak-Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Bulgáriában oltottak be lakosságarányosan kevesebb embert, mint ott.

A Vijesti adatai szerint a legjobban Málta teljesít, ahol már a lakosság 77 százalékát beoltották, emellett az első helyeken található Írország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Spanyolország.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 4-gyel, 7139-re, Észak-Macedóniában szintén 4-gyel, 5506-ra növekedett.

 


Románia

Az országban az állami kórházakban dolgozó egészségügyi alkalmazottak 53,81 százaléka oltatta be magát koronavírus ellen, további 5,12 százalékuk pedig a fertőzésből kigyógyulva szerzett ideiglenes védettséget – közölte hétfőn a Sanitas szakszervezeti szövetség.

A Sanitas szerint az állami kórházakban dolgozó orvosok valamivel több mint kétharmada, 68,53 százaléka kapott legalább egy oltást, 2,84 százalékuk pedig átesett a betegségen. Az ápolók körében az átoltottság 55,28 százalékos, és további 4,07 százalékuk természetes úton szerzett ideiglenes védettséget. A kisegítő személyzet kevesebb mint fele (49,33 százaléka) igényelt oltást, és 3,47 százaléka esett át a betegségen.

Romániában az oltási kampány felpörgetésének módját keresik a hatóságok, ugyanis a 19,3 milliós lakosságú országban eddig csak 5 millió 69 ezer ember – a beoltható, 12 év feletti lakosság kevesebb mint 30 százaléka – kapott legalább egy adag vakcinát.

Közben Romániát is elérte a járvány újabb hulláma:

az utóbbi hónapban a júliusi mélypont ötszörösére emelkedett a napi új fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig megháromszorozódott.

Ukrajna

Ukrajnában újabb betegeknél azonosították a koronavírus különösen fertőző, először Indiában megjelent delta variánsát, ezúttal a nyugati országrészben, hét fertőzöttnél – hozta nyilvánosságra Natalija Ivancsenko-Tyimko, Lviv megye vezető tisztiorvosa a Facebookon.

A tisztségviselő közlése szerint a betegek közül kettő Oroszországból, kettő Nagy-Britanniából, egy az Egyesült Államokból tért vissza, kettő pedig nem járt külföldön. Hozzátette, hogy jóval többen fertőződhettek meg a delta variánssal, mint ahány embernél eddig hivatalosan igazolták.

Ihor Kuzin országos tiszti főorvos, az egészségügyi miniszter helyettese múlt pénteken egy rádióinterjúban figyelmeztetett, hogy Ukrajnában is egyre terjed a koronavírus delta változata. Míg pár héttel ezelőtt 17 személynél erősítették meg a laboratóriumi vizsgálatok a vírus delta variánsát, addig mostanra már mintegy 150-et regisztráltak.

Az egészségügyi minisztérium hétfőn a Facebookon közzétett tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus elleni védőoltás tizenötödére csökkenti a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedés kockázatát. A tárca adatai alapján az elmúlt három hónapban a mindkét dózissal beoltottaknak mindössze a 0,7 százaléka betegedett meg, kórházba pedig 0,4 százalékuk került.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában az oltási kampány február 24-ei kezdete óta eddig 4 137 073-an kapták meg valamelyik vakcina első és 2 401 647-en mindkét dózisát. Az elmúlt héten 905 935 oltást adtak be, ami új rekord.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére