Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Románia 400 millió eurós hitelt vett fel, miközben háromezernél több igazoltan koronavírusos betegről tudnak

888.hu - MTI

2020.04.03. 15:50

Nagy a baj a szomszédban.

A péntek délutáni adatok szerint Romániában az utóbbi hét átlagának csaknem duplájára, 445-re emelkedett az egy nap alatt azonosított koronavírus-fertőzések száma.

Ezzel 3183-ra nőtt az országban regisztrált fertőzöttek száma. A diagnosztizált betegek közül 83-at ápolnak intenzív osztályon. Romániában péntek délig 116 koronavírusos beteg halt meg, az első fertőzés megjelenése óta pedig 281 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. A fertőzöttek 16,2 százaléka egészségügyi alkalmazott.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján rámutatott: Romániában február 26-án mutatták ki a vírust az első páciensnél, majd a napi egy-két új fertőzést követően a járvány március 10-e után kezdett fokozódni. Az első harminc igazolt fertőzés után az új fertőzések száma három naponta megduplázódott. Az igazolt fertőzések 75 százalékát a 40 év feletti korosztálynál észlelték. A romániai halálos áldozatok átlagéletkora 66 év, többségük más betegségekben is szenvedett. A koronavírus-fertőzöttek csaknem 46 százalékánál kimutatható volt, hogy kapcsolatban állt valamelyik korábban már nyilvántartásba vett fertőzöttel.

Közben kiderült az is, hogy Románia 400 millió euró hitelt kapott a Világbanktól a koronavírus-járvány megfékezésére azon rendkívüli hitelprogram keretében, amelyet a tagországok 48 órán belül igénybe vehetnek egészségügyi és természeti katasztrófahelyzetek esetében.

Románia 2018 júniusában állapodott meg, hogy csatlakozik ehhez a hitelprogramhoz, amelyet a tagországok szinte azonnal lehívhatnak szükség esetén. A hitelprogram célja a román intézményi és jogi keret megerősítése, hogy Bukarest hatékonyan lépjen fel a sürgősségi egészségügyi helyzetek, természeti katasztrófák és éghajlatváltozás okozta társadalmi és gazdasági következményekkel szemben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére