Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Romániát kicsit megszállják az amerikaiak

888.hu

2016.05.08. 20:18

A román hírügynökség tudósítása szerint mostantól állandó jelleggel állomásoznak majd amerikai katonák az országban.
BUKAREST, 20:22

A román hírügynökség tudósítása szerint mostantól állandó jelleggel állomásoznak amerikai katonák az országban.

Az orosz fenyegetés növekvő hatása miatt a washingtoni kormány úgy határozott, hogy állandó jelleggel állomásoztat katonákat Románia területén. Az amerikai védelmi miniszter első helyettese szerint az Európában állomásozó katonai erők költségvetését megnégyszerezné a Pentagon, hiszen a három és fél milliárdos keret nem fedezi az amerikai erők igényeit. 

A Mediafax szerint Antony Blinken védelmi miniszter-helyettes úgy fogalmazott, hogy:

Washington a kelet-európai államok biztonságába hajlandó befektetni, hiszen a világbéke egyik kulcsa ez a terület. Romániát meg fogja védeni az Egyesült Államok."

Az Agerpres szerint Klaus Johannis államfő örömmel értesült Washington terveiről, kiemelte, hogy Románia elkötelezett NATO-tagállam.

A stirilepesurse beszámolója szerint az amerikai követ örül, hogy Románia nagy erőfeszítéseket tesz Moldávia irányába. 

A szomszédos Moldávia egyre inkább az Európai Unió és az USA érdekszférájába tartozik, mely egyáltalán nem tetszik Moszkvának. Moldávia egyik politikusa korábban azt állította egy orosz újságírónak adott interjújában, hogy az Egyesült Államok eldöntötte, 2017 végére a Moldovai Köztársaságnak Románia részévé kell válnia. A politikus kijelentését némileg árnyalja az a tény, hogy ő oroszpárti moldáv képviselő. 

Az alábbi térképen sárgával jelölik azt a területet, amelyet Oroszország tart megszállva, mely formailag Moldáviához tartozik, melyre Románia is igényt tart, habár ezen "területi igényüket" egyelőre nagyon óvatosan kezelik a román politikusok. Tehát; Románia érdekelt Moldáviában, ahol Oroszországnak is hatalmas érdekei vannak, így a két ország akaratlanul is szembetalálja magát. 

A moldáv oroszpárti politikus meglátásai nem alaptalanok, ugyanis a román államfő pont pénteken adott egy 150 millió eurós hitelt Moldáviának, mely hosszú időre meghatározza a két ország viszonyát. 

Tegnap meghalt két román katona Afganisztánban

Az amerikai bejelentés némileg egybefügg a tegnapi eseményekkel. Lelőttek két román NATO-katonát Afganisztánban - erősítette meg vasárnapra virradóra a bukaresti honvédelmi minisztérium. 

A közlemény szerint két, az afgán hadsereg egyenruháját viselő férfi nyitott tüzet a NATO-katonákra a dél-afganisztáni Kandahár tartományban szombaton. Egy harmadik katonát sebesülten Németországba szállítottak kórházi kezelésre.

Arról, hogy Románia mért annyira elkötelezett itt írtunk. 

(Agerpres, MTI, maszol.ro)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére