Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Salvini-ellenes politikai hatalom megszerzése felé tesz lépéseket egy muszlim közösség Olaszországban

Horváth K. József

2020.01.14. 17:38

Bár egyelőre „csak” mecseteket akar építeni az Észak-Olaszországban bejegyzett, első muszlim jelöltekből álló közösség, ám a későbbiekben valószínűleg nem állnak meg a teljes politikai hatalomátvétel felé vezető úton.

Mint a Magyar Hírlap hírül adta, az észak-olaszországi Magentában jegyezték be az első, muszlim jelöltekből álló listát. A 24 ezer fős, Milánó környéki kisvárosban 2017-ben a bevándorlásellenes Liga vette át az irányítást a baloldali Demokrata Párttól. Most a helyi muszlim közösség arra készül, hogy muszlim polgármesterjelöltet indítson a 2022-es önkormányzati választásokon.

Közösségünk 1500 tagjából 500 olasz állampolgár, így élhet a választás jogával. A hívők növekvő elégedetlenséggel szemlélik a kormány tevékenységét, és arra buzdítanak, hogy aktívan vegyünk részt a politikai életben

– mondta Munib Ashfaq, az Abu Bakar Mecset nevű szervezet szóvivője.

Nyilatkozata szerint a politikai alakulat más vallásúak számára is lehetővé teszi a tagságot. Első számú célkitűzésük a vallási helyek létrehozása. Az Új Itália másik fontos célkitűzése a vallási ünnepek felvétele az olasz oktatási intézetekben: a multikulturális társadalom jegyében ne csak a karácsony, hanem a ramadán is kerüljön megünneplésre az iskolákban.

Az iszlám közösség és a helyi önkormányzati vezetés közti feszültségek 2018 szeptemberében kezdődtek, amikor a muszlimok egy sajtókonferencián tárták a nyilvánosság elé a ligás alpolgármester, Simone Gelli által a szavazások idejében megígért, de szerintük be nem tartott egyezséget. A támadásra reagálva Gelli elismerte, hogy találkozott a közösség vezetőivel, azt azonban tagadta, hogy ígéretet tett volna egy vallási hely építésére. Az iszlám közösség politikai szerepvállalására most úgy reagált, hogy mivel demokráciában élünk, mindenkinek jogában áll jelöltlista állítására, de nem rejtette véka alá aggodalmait: „Magentában rengeteg a tennivaló, egy mecset megépítése nem képezheti választási program részét”. Egy vallási alapú jelöltlista esetében pedig nagy a veszélye a gettósodásnak és a bezárkózásnak – szögezte le Simone Gelli.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére