Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Salviniék megszabadulhatnak a baloldaltól az EP-választások után

Horváth József György

2019.05.04. 20:25

Minden előrejelzés szerint a Matteo Salvini vezette Liga fog toronymagasan győzedelmeskedni a május 26-án esedékes európai parlamenti választásokon. Egy ilyen nagy arányú győzelem után Salviniék újragondolhatják a jelenlegi kormánykoalíciós felállást az újbaloldali Öt Csillag Mozgalommal. Amennyiben az M5S leszerepel, tiszta jobboldali kormányzás jöhet Olaszországban.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga alkotta római kormány felbomlását vetíti előre az európai parlamenti (EP) választásokat követően a szombati olaszországi sajtó, amely szerint a Liga esetleges május 26-i előretörése a tavaly júniusban nehezen megszületett római kormány végéhez vezethet.

Az Il Messaggero római napilap úgy tudja, hogy Sergio Mattarella olasz államfő már az EP-választások utáni olaszországi belpolitikai helyzet kezelésére készül. Az újság szerint a május 26-i európai megmérettetés az utolsó felvonás lehet a jelenlegi koalíció felbomlása előtt. Ha a Matteo Salvini vezette Liga 10-15 százalékkal túllépi az Öt Csillag Mozgalmat a választásokon, azzal Salviniék bejelentkezhetnek egy új kormány megalakítására, ezúttal a baloldali párt nélkül.

A jelenlegi felmérések azt mutatják, hogy a Liga 32 százalék felett áll a tavaly márciusi olaszországi parlamenti választásokon szerzett 17,4 százalékhoz képest. Maga mögé szorította az M5S-t, amely – miután 2013 óta a legnagyobb olasz pártnak számított és 2018-ban 32,6 százalékot mutatott fel – jelenleg 23 százalék alatt teljesít. Sarkában a balközép Demokrata Párttal (PD), amely a tavalyi 18,7-ről majdnem 22 százalékra emelte erejét. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) 10 százalék körül teljesíthet a tavaly márciusi 14 százalékhoz képest. A Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) túllépte az 5 százalékot az egy évvel ezelőtti 4 százalékot javítva.

Fotó: AFP

Az olasz baloldali és liberális lapok már kormányválságról írnak, ugyanis az M5S és a Liga közt mindennapossá váltak a politikai viták. Továbbá Matteo Salvini nemrég azt nyilatkozta, hogy megszakadt bizalmi kapcsolata Giuseppe Conte olasz kormányfővel.

Több napilap is úgy számol, hogy ha a jelenlegi római kormánykoalíció az EP-választások után felborul, Sergio Mattarella államfő Matteo Salvinit bízhatja meg egy átmeneti – a Liga, a Forza Italia és az Olasz Testvérek alkotta – kormány irányításával az esetleges 2020 tavaszi parlamenti választásokig. Ez egy teljesen homogén jobboldali kormányzást jelentene, amelyből kimaradna az összes bukott baloldali olasz párt.

A már idén őszre előrehozott választások lehetősége sem kizárt, de ehhez az államfőnek a római parlamentet augusztus elejéig fel kellene oszlatnia.

Más elemzők szerint ha a Liga jelentősen meghaladja az M5S-t, az mindenekelőtt kormányátalakításhoz vezethet: a mostani római kormányba az M5S nyolc, a Liga hat minisztert delegál. Luigi di Maio, az M5S vezetője azonban leszögezte, hogy a Liga „nagy győzelme” esetén se alakítják át a kormányt. Di Maio hozzátette, hogy szerinte Matteo Salvini nem fogja megbuktatni a jelenlegi római kormányt.

A Corriere della Sera napilap feltételezése szerint a Matteo Salvini és Luigi Di Maio közti egyre élesebb viták saját pártjaik erősítését szolgálják és május 26-i után „helyreáll a béke”. Az újság ugyan megjegyezte, hogy a tavaly június 2-án alakult M5S-Liga kormányt valójában már csak az akkor kötött kormányszerződés tartja össze. Luigi Di Maio és Matteo Salvini még egymás közösségi oldalairól is kiléptek.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére