Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Semmi tüntetés? Ausztrália ötmillió dolláros segélyt nyújt a nemzeti hírügynökségnek

888.hu / MTI

2020.09.18. 12:55

Az ausztrál kormány pénteken bejelentette, hogy ötmillió dolláros (több mint 1,1 milliárd forintos) segéllyel támogatja az anyagi nehézségekkel küzdő ausztrál hírügynökséget (AAP).

Az AAP jövője bizonytalan azóta, hogy márciusban fő részvényesei, a Rupert Murdoch által alapított News Corporation és a Nine Entertainment sajtócsoport kivonultak mögüle.
A kormány úgy döntött, hogy megmenti az egyetlen ausztrál hírügynökséget, mert – ahogy Paul Fletcher ausztrál kommunikációs miniszter fogalmazott – „az újságírás közérdek”.
Fletcher emlékeztetett, hogy

a 85 éve működő hírügynökség nélkülözhetetlen szerepet tölt be az ausztrál médiavilágban,

miután az országban a hírforrások többségét néhány sajtócsoport tartja kezében. A tárcavezető hozzátette: az AAP azért is kiemelten fontos, mert a

regionális hírekről is beszámol.

A koronavírus-világjárvány példátlan nehézséghez vezetett az ausztrál médiában – mutatott rá Fletcher. A miniszter hozzátette: meredeken zuhantak a reklámbevételek, ami miatt számos sajtóorgánum működése veszélybe került.
A 85 éve alapított ausztrál országos hírügynökség márciusban majdnem megszűnt, mert drasztikusan csökkent az előfizetők száma, és úgy ítélték meg, kicsi már az igény a hírügynökség szolgáltatásaira, mivel a portálok híreihez ingyen hozzájutnak az emberek.

Az AAP igazgatótanácsa hivatalosan be is jelentette a bezárást, de végül – a média sokszínűségének megőrzése érdekében – egy jótékony célú befektetői konzorcium júniusban megvásárolta a hírügynökséget.

Az AAP szeptember elején adománygyűjtő kampányt indított a közösségi médiában a működéséhez szükséges összeg, 500 ezer ausztrál dollár (110 millió forint) előteremtésére. Számos nagy nevű helyi újságíró és televíziós műsorvezető támogatásáról biztosította a hírügynökséget, és felkarolta a kampányt.
Az ausztrál hírügynökséget Keith Murdoch újságíró-üzletember, a később a News Corporation médiavállalatot megalapító Rupert Murdoch médiamágnás apja hozta létre 1935-ben.

A megszűnés márciusi bejelentése előtt az AAP-nek még több mint 180 munkatársa volt,

és tudósítói irodát tartott fenn Ausztrália nyolc államában és territóriumában, illetve Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. Mára az újságírók száma 85-re csökkent.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére