Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Spanyolország választ

888.hu

2015.12.20. 10:26

Vasárnap reggel 9 órakkor a szavazóhelységek megnyitásával kezdetét vette a spanyol demokrácia történetének 12. parlamenti válaztása.
SPANYOLORSZÁG, 10:26

Vasárnap reggel 9 órakkor a szavazóhelységek megnyitásával kezdetét vette a spanyol demokrácia történetének 12. parlamenti választása.

Bár a választások előtt nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások egyetértenek abban, hogy az élre a  konzervatív Néppárt-ot (PP) várják, amit a szocialista párt (PSOE), a magát középpártnak nevező Ciudadanos (Állampolgárok) és a radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) sorrend követ majd.

Az előrejelzések csak a megszerzett szavazatok arányában mutatnak eltéréseket. A Metroscopia nevű, nagy tekintélyű kutatócég szerint PP 25,3 százalékra, a PSOE 21 százalékra, a Ciudadanos 19,1 százalékra, a Podemos 18,2 százalékra számíthat a voksokból.
A jósalotkból az is kiderül, hogy szoros küzdelemre lehet számítani, és a politikai elemzők nem tartják kizártnak, hogy meglepetést okoz majd a végeredmény. Főleg azért, mert alig két héttel ezelőtt a választók több mint 36 százaléka még nem döntötte el, kire adja le szavazatát.

A választások utáni időszak legnagyobb kockázata egy esetleges baloldali koalíció létrejötte lenne, melyben a szocialista párt és a radikális baloldali Podemos kötne együttműködést a kormányzás érdekében. A jelenlegi miniszterelnök – aki egyben a Konzervatív Néppárt pártelnöke is – Mariano Rajoy szerint egy ilyen paktum akár végelegesen is tönkreteheti Spanyolországot.

Az elemzők szerint a mostani választás egyúttal a belpolitikát évtizedeken át meghatározó kétpártrendszer végét jelentheti, mert a hagyományos nagypártok mellett a két fiatal, civil politikai erő is jelentős támogatottságot tudhat maga mögött. Ráadásul a szakértők már most borítékolják, hogy a győztes párt nem tud akkora fölénnyel nyerni, hogy az elég legyen egy stabil, kormányzóképes többséghez, ezért mindenképpen együttműködési megállapodásra kényszerül majd.

Az országban 36,5 millió szavazásra jogosult polgárt voksolhat. A szavazás 350 parlamenti és 208 szenátusi képviselői hely sorsáról dönt. A szavazásra jogosultak közül 1,8 millióan voksolhatnak külföldön.

Mivel Spanyolországban emelt szintű terrorvédelmi készültség van érvényben június 26. óta a választásokat komoly biztonsági intézkedések mellett rendezik meg, a belügyminisztérium tájékoztatása szerint országszerte 91 702 rendőr felügyel a rendre.

(REUTERS, MTI)

 

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére