Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Döntetlen lett a horvát választás

888.hu

2015.11.09. 09:03

Az adatok 99,5 százalékos feldolgozottságánál a Horvát Demokratikus Szövetség és a Szociáldemokrata Párt is 56-56 mandátumnál jár.
ZÁGRÁB, 8:50

A vásárnapi választási adatok 99,5 százalékos feldolgozottságánál a Horvát Demokratikus Szövetség (HDZ) és a Szociáldemokrata Párt is 56-56 mandátumnál jár. Ez önmagában nem elegendő a kormányalakításra a 151 fős parlamentben.

Harmadik a Híd (Most), ők 19 képviselőt küldhetnek a parlamentbe.

Bejutott még a parlamentbe az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), és Milan Bandic zágrábi polgármester pártja, a BM 365 is.

A leköszönő kormányfő, Zoran Milanovics, nem ismerte el a vereséget, de azért gratulált a jobboldalnak. A Hídnak pedig pártszövetséget ajánlott. Úgy fogalmazott, hogy az eredmények azt mutatják, hogy Horvátországnak változásra van szüksége.

Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke ünnepi beszédében kijelentette: három év alatt három győzelmet könyvelhetett el a konzervatív párt. 

Bozo Petrov, a Híd elnöke úgy értékelte a jobboldal győzelmét, hogy fájdalmas megszorítások várnak az országra, amelyek ugyan érinteni fogják majd mindenki családját és barátait, de elkerülhetetlen a bevezetésük. 

A garantált magyar kisebbségi képviselői helyért folytatott küzdelemben Juhász Sándor, a Magyar Egyesületek Szövetségének (MESZ) jelöltje a szavazatok 50,24 százalékát, míg Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje a szavazatok 49,76 százalékát szerezte meg.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére