Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Magyarország elemi érdeke, hogy létrejöjjön az EU-Kanada megállapodás

888.hu

2016.10.24. 17:58

A Kanadában tárgyaló Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországnak érdeke, hogy létrejöjjön a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és Kanada között.
OTTAWA, 17:58

A Kanadában tárgyaló Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Magyarországnak érdeke, hogy létrejöjjön a szabadkereskedelmi megállapodás az Európai Unió és Kanada között.

Az 1956-os megemlékezésekre a kanadai Montrealba érkezett Szijjártó Péter hétfőn, helyi idő szerint a kora reggeli órákban Ottawában, Kanada fővárosában kezdte meg diplomáciai és gazdasági tárgyalásait. Kétoldalú megbeszéléseket folytatott Stéphane Dion külügyminiszterrel, majd a gazdasági élet befolyásos szereplőjével, a világ legnagyobb aranybányászati cégének alapító tulajdonosával találkozott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Kanada és Magyarország továbbra is kiemelt szövetségesként tekint egymásra, elsősorban katonai-védelmi, valamint gazdasági-kereskedelmi együttműködés területén. A tárcavezető leszögezte:

Magyarországnak, a magyar gazdaságnak, a magyar vállalatoknak egyértelműen az lenne az érdekük, hogy az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást minél előbb aláírják, tekintettel arra, hogy az észak-amerikai országok között érvényben lévő gazdasági megállapodás miatt jelenleg az európai, s ezen belül a magyar vállalatok is versenyhátrányban vannak a kanadai piacon az amerikai és mexikói vállalatokkal szemben."

Szijjártó Péter kifejtette, hogy amennyiben alá tudnák írni az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást, a CETA-t, akkor a magyar járműipar, gyógyszeripar és élelmiszeripar termékei sokkal nagyobb teret kaphatnának a kanadai piacon. Elmondta azt is, hogy annak érdekében, hogy a magyar vállalatok sikereket érjenek el a kanadai piacon, a magyar Eximbank 535 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg.

Ugyanakkor csalódottságra adna okot mind a magyar, mind a kanadai kormány számára, ha az előre kitűzött időpontban ezt a szabadkereskedelmi megállapodást nem tudnánk aláírni"

– hangsúlyozta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari kételyeket, aggályokat ez a jelenlegi CETA "abszolút kezeli", így a magyar gazdaságnak az lenne az érdeke, hogy a megállapodást minél előbb aláírják.  

A kanadai ipar, ezen belül is az autóipar egyébként már most is kiemelt termelési helyszínként tekint Magyarországra, ezért jó hír, hogy Kanada egyik legnagyobb beszállító autóipari vállalatával, a Linomarral megállapodtunk abban, hogy a vállalat Magyarországon újabb befektetést hajt végre"

– mondta a külgazdasági és külügyi tárca vezetője. Elmondta, hogy a cég már jelenleg is 2300 embert alkalmaz hazánkban, de most, egy hétmilliárd forintos beruházással, újabb nyolcvan munkahelyet hoznak létre Orosházán, illetve Békéscsabán.

További kapacitásaik Magyarországra hozataláról is tárgyalunk"

– tájékoztatott a miniszter.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy "a Kanadával történő  együttműködésben kiemelt fontosságú a közvetlen kapcsolat", és  bejelentette, hogy megállapodott az Air Canadával minden részletben, ennek megfelelően jövő évtől a kanadai légitársaság immár heti öt járatot üzemeltet majd Torontó és Budapest között.

Kiemelte továbbá, hogy a két ország a katonai együttműködést is megerősítette. Az együttműködés keretében a magyar vadászpilóták továbbképzése továbbra is Kanadában történik majd, egészen 2021-ig.

Szijjártó Péter elmondta, hogy köszönetet mondott  a kanadaiaknak azért, hogy 1956-ban 38 ezer magyart befogadtak.

A külgazdasági és külügyminiszter helyi idő szerint délután részt vesz a kanadai parlament ülésén, majd megbeszélést folytat az alsóház és a szenátus elnökeivel, és parlamenti politikusokkal. Este pedig 1956-os ünnepi megemlékezést tartanak az ottawai Kanadai Történeti Múzeumban.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére