Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Támogatják a teljes abortusztilalmat a lengyel püspökök

Bertha László

2016.04.10. 15:28

A lengyel püspökök támogatják ugyan a teljes abortusztilalmat, de ellenzik a terhességmegszakításon átesett nõk megbüntetését.
VARSÓ, 15:28

A lengyel püspökök támogatják ugyan a teljes abortusztilalmat, de ellenzik a terhességmegszakításon átesett nők megbüntetését – derült ki a lengyel családok országos lelkipásztori intézetének leveléből.

A püspökök levele a lengyel templomokban a múlt vasárnap felolvasott közleményre utal, amelyben az ötödik parancsolatra („Ne ölj!”) hivatkozva az abortusz szabályozásának szigorítását, illetve az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazták. Lengyelországban péntektől aláírásgyűjtés indult az életvédő egyesületek egy része által kidolgozott törvényjavaslat támogatására.

Az indítvány megszüntetné az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény azon előírásait, amelyek szerint az abortusz három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, illetve akkor, ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A javaslat alapján ugyanakkor a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családoknak nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtanának. A tervezetben olyan pont is szerepel, amely szerint büntethetőek lennének az abortuszon áteső nők.

A püspökök a lelkipásztori intézetnek a napokban átnyújtott állásfoglalásban egyértelműen a gyermek életének teljes körű védelme mellett állnak ki,

ugyanakkor ellenzik azokat a jogi javaslatokat, amelyek a meg nem született gyermekét megölő nő büntetőjogi felelősségre vonását helyezik kilátásba.”

A lengyel püspöki kar sok konzultáció alapján minden olyan lépést támogat, mely „a meg nem született gyermek megölését lehetővé tevő, a lengyel jogban jelenleg létező három kivétel kiküszöbölését célozza”. A vasárnap közzétett levelet már pénteken szétküldték az egyhámegyei családreferenseknek. Aznap, valamint szombaton is Lengyelországban a feminista szervezetek ismét többezres tüntetéseket szerveztek az említett törvényjavaslat ellen.

A lengyel kormány hivatalosan nem foglalt állást az ügyben. Beata Szydlo kormányfő múlt héten közölte, hogy ő személyesen támogatná az abortusz teljes betiltását, de nem rendelne el ez ügyben szavazási pártfegyelmet. Később viszont hangsúlyozta, hogy a kormány jelenleg nem dolgozik semmiféle változtatáson a törvénnyel összefüggésben, korábban megfogalmazott álláspontja „tisztán a magánvéleménye volt”.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére