Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tiltott drónreptetés miatt áll bíróság előtt Norvégiában az orosz elnök egyik bizalmasának fia

888.hu

2022.11.29. 16:20

Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.

 

Az orosz-brit kettős állampolgársággal rendelkező Jakunyint az észak-norvégiai Hammerfestben tartóztatták le október 17-én, miután körülvitorlázta a jeges-tengeri Spitzbergák szigetcsoportot, majd ezután a norvég tengerpart mentén hajózott.

A Spitzbergák több mint 800 kilométerre északra fekszik Norvégiától.

A norvég rendőrség „drónokat és elektronikai felszerelést” foglalt le, miután rajtaütöttek a vitorláson. A 47 éves Jakunyin ügyvédje,

John Christian Elden szerint védence csak hegymászás, gleccsertúrázás és vitorlázás közben filmezett a drónnal, hozzátéve, hogy Jakunyint brit, nem pedig orosz állampolgárként kellene kezelniük a hatóságoknak.

 

Az NTB norvég hírügynökség szerint Jakunyint azzal vádolják, hogy számos alkalommal drónokat reptetett a Spitzbergák felett augusztus 3. és szeptember 6. között.

A vádlott édesapja Vlagyimir Jakunyin üzletember Vlagyimir Putyin orosz elnök régi ismerőse, akit az amerikai külügyminisztérium a Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolását követően szankciós listájára helyezett.

Múlt héten Norvégiában egy 34 éves orosz állampolgárt 90 napos börtönbüntetésre ítéltek tiltott drónreptetés miatt. Az orosz férfit – akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra – azonban nem vádolták kémkedéssel, miután beismerte, hogy természetképek készítése közben valóban drónt reptetett Dél-Norvégiában, mert nem volt tisztában azzal, hogy ez tilos.

Korábban számos drónészlelést jelentettek nyílt tengeri gáz- és olajfúrótornyok közelében a NATO-tag Norvégiában, amely jelentős kőolaj- és földgáztermelő ország.

 

Több orosz állampolgárt is őrizetbe vettek Norvégiában drónreptetés vagy biztonsági szempontból érzékenynek számító helyszínek fényképezése miatt.

 

A norvég törvények szerint tilos orosz vállalatok vagy állampolgárok által működtetett légi járművekkel „leszállni és felszállni Norvégiában, illetve norvég területek felett átrepülni”.

Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de szorosan követi az EU külpolitikai lépéseit, és még az év elején döntött a fenti tilalomról, Ukrajna megtámadását követően.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére