Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Titoksértéssel gyanúsítják a Gazprom-érdekeltségbe tartozó vállalat alkalmazottait

888.hu / MTI

2022.10.04. 14:00

Szolgálati titkok megsértésével és Románia ásványkincseiről szerzett minősített adatok jogosulatlan kiszolgáltatásával gyanúsítja a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni román ügyészség (DIICOT) az orosz Gazprom Nyefty által ellenőrzött szerb NIS Petrol több alkalmazottját – írta kedden az Adevarul hírportál.

 

A multinacionális vállalat bukaresti és temesvári területein rendezett házkutatásokat követően a DIICOT hétfőn a cég nyolc alkalmazottját állította elő, kihallgatásukat követően pedig azt közölte: négyüket szolgálati titoksértéssel és számítógépes adatok jogosulatlan továbbításával gyanúsítja.

Az ügyészek szerint a gyanúsítottak a kőolaj-kitermelést szabályozó törvényt megszegve nem nyilvános információkat továbbítottak Románia ásványkincseiről a multinacionális vállalatcsoport szerbiai központjának.

Az Adevarul lap szerint a NIS Petrol 2008 óta végez próbafúrásokat a Bánság romániai részén, Csanád, Óbesenyő, Valkány, Óbéb, Nagyősz, Máriafölde, Nagykomlós, Kisősz és Nagyszentmiklós térségében, az olaj- és gáztartalékokról szerzett információkról azonban – törvényes kötelezettségét megszegve – nem tájékoztatta a román hatóságokat, hanem a megszerzett adatokat

Belgrádba és vélhetően Moszkvába juttatta.”

 

A lap a Euronews szerbiai adására hivatkozva a szerb államfő reagálását is idézte. A migrációról rendezett magyar-osztrák-szerb csúcstalálkozón részt vevő Aleksandar Vučić szerb elnök a budapesti sajtóértekezleten újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte, hogy a „kémtörténetnek” nincs köze az energiaháborúhoz, viszont újabb ürügy lesz arra, hogy egyesek ismét fegyelmezni próbálják az engedetlennek tartott Szerbiát.

Vučić nem zárta ki a NIS „bűnösségét”, de szerinte „ott főleg oroszok vannak”, és biztos abban, hogy nem szerb állampolgárokról van szó.

„A NIS egyik leányvállalatát vádolják kiszivárogtatással vagy hasonlóval. Már csak ez hiányzott nekünk! Most aztán magyarázzuk meg, hogy ennek semmi köze a szerb államhoz, amikor a világon mindenütt arról fognak szólni a hírek, hogy a belgrádi NIS-ről van szó.”
– méltatlankodott a szerb elnök.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

További jogi garanciák szükségesek a gyermekek védelmében

Család- és gyermekjogi, a társadalmi tanításokért felelősséget érző szervezetek szerint további jogi garanciák beépítése szükséges annak érdekében, hogy megvédhessék a gyermekeket az őket veszélyeztető jelenségektől.

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

New Yorkban egy tollvonással elintézték a magyar panaszt

Összekeverte a szezont a fazonnal hazánkkal kapcsolatban Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. A múlt hét végén New Yorkban az antiszemitizmus elleni globális erőfeszítésekről tartottak ülést. Ezen szólalt fel az amerikai diplomata, és beszédében egy svédországi antiszemita incidenst egyszerűen Budapestre helyezett át, és hiába tiltakozott a magyar delegáció és a külképviselet, csak annyira tellett a házigazdáktól, hogy elismerték a hibát, de nem adtak ki semmiféle bocsánatkérő nyilatkozatot.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére