Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tíz évvel az arab tavasz után még mindig sokan emigrálnának az arab országokból

888

2021.01.26. 12:44

Tíz évvel az arab tavasz után még mindig sokan emigrálnának az arab országokból, legtöbben Libanonból szeretnének elmenni – derül ki a német Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) kedden közzétett felméréséből.

A kutatás – amelynek során körülbelül 10 841 embert kérdeztek meg Algériában, Jordániában, Libanonban, Líbiában és Marokkóban – rámutat arra, hogy leginkább a fiatal, 18–29 éves korosztály gondolkozik a kivándorláson. Míg Libanonból a válaszadók 34 százaléka szeretne elmenni, a listán 31 százalékkal a második az arab tavasz „sikerországaként” számontartott Tunézia, azt követi Jordánia 26 százalékkal. Marokkóból 19 százalék, Algériából és Líbiából pedig 16 százalék emigrálna.

Jóllehet a migráció legfontosabb kiváltó oka továbbra is a gazdaság állapota, egyes országokban, például Líbiában, a biztonsági helyzet, Libanonban pedig a korrupció is elvándorlásra sarkallja az állampolgárokat, mások pedig a jobb oktatás reményében kelnének útra.

Noha a 2011-ben kezdődött, a térségben több rendszerváltást elindító arab tavasz egyik fő követelése a gazdasági helyzet javítása volt, a térségben élők elégedetlensége nem csökkent, az életszínvonal pedig a koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozások nyomán tovább romlott.

Mindazonáltal 47 és 65 százalék között mozog azon algériai, jordániai, líbiai, marokkói és tunéziai válaszadók aránya, akik gazdasági javulást remélnek. Nem ilyen jó a helyzet Libanonban: a már a járvány előtt gazdasági válsággal küszködő államban a megkérdezettek közül mindössze 14 százalék bizakodó.

 

MTI

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére