Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tíz hónap után állhat helyre a világ Spanyolországban

Bokor Gábor

2016.10.23. 22:28

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezetése közel egy év kemény alkudozás után döntött úgy vasárnap, hogy tartózkodással segítik Mariano Rajoy miniszterelnök parlamenti újraválasztását.
MADRID, 22:28

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) vezetése közel egy év kemény alkudozás után döntött úgy vasárnap, hogy tartózkodással segítik Mariano Rajoy miniszterelnök parlamenti újraválasztását.

Véget ért a tíz hónapja tartó kötélharc Spanyolországban, hisz a szocialista PSOE, ha nem is állt be a néppárti Mariano Rajoy mögé, de azzal mindenképp támogatta, hogy nem szavazott ellene a parlamenti újraválasztásnál. 

A mediterrán országban tavaly december óta annak ellenére sem sikerült kormányzóképes koalíciót alkotni, hogy két parlamenti választást is lebonyolítottak. 

A megszületett döntés mellett a PSOE szövetségi bizottságának 139 embere voksolt, míg 96-an arra szavaztak, hogy a párt továbbra is szavazzon a konzervatív kormány megalakulása ellen, még ha emiatt újabb, több millió euróba kerülő választással is jár.

Egy konzervatív kormány a kisebbik rossz ahhoz képest, hogy milyen károkat okozna az országnak, és a népszerűségéből folyamatosan veszítő szocialista pártnak, ha újra, egy éven belül harmadszor választásokat kellene tartani Spanyolországban"

– érveltek a tartózkodás támogató politikusok, míg az ellenzők továbbra is csak azt tudták mondani, hogy az új kormány gyenge lesz, emiatt úgyis választásokat kell majd kiírni. 

Többen azt mondták, hogy a szocialisták nem köteleződhetnek el az elveikkel összeegyeztethetetlen, a konzervatív Néppárttól várható döntések mellett.

Pedro Sánchez, a párt első embere, aki elszánt ellenzője kezdetektől a konzervatívokkal való együttműködésnek, október 1-jén kellett, hogy lemondjon, miután a szövetségi bizottság leszavazta álláspontját. A pártot azóta egy ideiglenes ügyvezető testület irányítja.

A spanyol parlamentnek csipkednie kell magát, mivel ha október 31-ig nem lesz új kormányfője az országnak, akkor a jogszabályok szerint ismét választásokat kell kiírni.

A kormányfőválasztás első körében a jelöltnek abszolút többségre, azaz a 350 fős parlament 176 képviselőjének támogatására van szüksége a győzelemhez, ellenkező esetben újabb szavazást kell tartani, ahol azonban már elegendő a képviselők egyszerű többsége.

Itt jön képbe a PSOE segítsége, hisz a párt tartózkodásával Mariano Rajoy összesen 170 igen szavazatra számíthat a konzervatív Néppártnak (PP), a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpártnak, valamint a Kanári-szigeteki Koalíciónak köszönhetően.

(El País, El Mundo, MTI) 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére