Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jövöre a bankok és a cégek is jobban járnak

Nagy Gábor

2015.12.11. 14:17

Tovább csökken a bankadó mértéke, és a kormány még több támogatást ad a hazai kis- és középvállalkozásoknak.
BUDAPEST, 14:00

A Bankszövetség támogatja a kormány bankadó csökkenéséről szóló javaslatát – ezt a szervezet főtitkára, Kovács Levente mondta az MTI kérdésére pénteken.  Kovács szerint a gazdaság növekedése szempontjából nélkülözhetetlen a javaslat, ugyanis:

a bankok extra terheinek következetes leépítése azt szolgálja, hogy a magyar bankszektor visszanyerje régiós versenyképességét, és betöltse szerepét a gazdaság finanszírozásában."

A főtitkár továbbá elmondta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium több körben is egyeztetett a bankszövetséggel, így a parlamenthez benyújtott javaslatot ők is ismerik.

Az országgyűlés elé terjesztett javaslat szerint

a különadó felső kulcsa további 0,07 százalékponttal fog csökkenni, így annak mértéke 0,31 százalék helyett 0,24 százalék lesz.

Az alsó kulcs viszont változatlan marad, ami 50 milliárd forintig továbbra is 0,15 százalék. Az adó alapja pedig megmarad a bankok 2009-es, módosított mérlegfőösszege.

Jövőre tovább csökkenhet

A bankadóról szóló törvény a módosítással összhangba kerül az Európai Bizottság észrevételeivel, kompatibilis lesz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) kötött megállapodással is.

A módosításoknak köszönhetően nem változik viszont a teljes bankszektor adóterhe, így a 2016-os bankadóból származó  költségvetési bevétel sem fog csökkenni.

A kormány tervei szerint 2017-ben tovább csökkentheti a bankadót, az erről szóló törvényt pedig már 2016 első felében benyújthatják, párhuzamosan a költségvetéssel. A bankadó további csökkentésével Varga Mihály miniszter szerint „előrelépést kíván elérni a bankok hitelezési aktivitásának növelésében.”

Szükség lesz a forrásokra

A hitelezés élénkítése a gazdasági növekedés fenntartása érdekében is kulcsfontosságú. A magyarországi kis- és középvállalkozásoknál dolgozók aránya ugyanis meghaladja az európai uniós átlagot, termelési hatékonyságuk azonban alacsonyabb annál.

Míg Magyarországon 70-71 százalék a kkv-k aránya, addig az EU-ban ez 66-67 százalék – közölte az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára pénteken. Cseresnyés Péter kifejtette, hogy a pozitív számok ellenére továbbra is szükség van a hazai kkv-k támogatására, mert termelési hatékonyságuk alacsonyabb az uniós átlagnál.

A kkv-k támogatására elmúlt négy év alatt 41 milliárd forintot fordított a kormány. Ez az összeg 3700 vállalkozás számára adott fejlesztési lehetőséget. 2014-ben a kkv-k munkahelyteremtő beruházási pályázatának köszönhetően 13 milliárd forintból 6500 új munkahely létesült, további 2-3 milliárd forintból pedig újabb 1600 munkahelyet teremtettek. A kezdő vállalkozók a jól megvalósítható terveikhez maximum három millió forinthoz juthatnak.

(MTI, VS.hu)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére