Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több európai uniós tagállam is folytatja az AstraZeneca oltóanyagának használatát

888.hu, MTI

2021.03.19. 07:20

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a hétfői felfüggesztés után folytatott vizsgálatában megállapította, hogy a vakcina biztonságos, és előnyei az új adatok alapján is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát.
Spanyolország jövő szerdától ismét alkalmazza az AstraZeneca brit–svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyagot

– jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter csütörtökön Madridban.

Mint mondta, azért várnak a jövő hét közepéig, mert várhatóan hétfőn döntenek arról, hogy módosítják-e azok körét, akik megkaphatják ezt az oltóanyagot.
Eddig a 18 és 55 év közötti korosztályt oltották az AstraZeneca vakcinájával, de már tervben volt a kibővítése 65 éves korig, amikor átmenetileg leállították a vakcina használatát, miután több országban, köztük Spanyolországban is jelentettek olyan eseteket, amikor vérrög képződött a beoltottak szervezetében.

María Jesús Lamas, a spanyol gyógyszerügynökség (AEMPS) vezetője elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön biztonságosnak nyilvánította a brit–svéd védőoltást, amelynek előnyei meghaladják az esetleges kockázatokat.
Hangsúlyozta: egyelőre nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között, igaz, ennek az ellenkezőjét sem igazolták, ezért a vizsgálatok folytatódnak.

Spanyolországban eddig 981 ezren kapták meg az AstraZeneca vakcináját, az oltottak között három trombózisos esetről érkezett jelentés, egyikük életét vesztette.


Visszaveszik az AstraZeneca brit–svéd gyógyszeripari társaság oltóanyagát az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezés oltási kampányába Németországban

– jelentették be csütörtök este Berlinben.

Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, hogy már péntektől ismét oltanak az AstraZeneca vakcinájával.
Kiemelte, hogy nehéz, de helyes döntés volt a szérum alkalmazásának felfüggesztése. Az államnak az oltási kampány szervezőjeként a legnagyobb gondossággal kell eljárnia, és átlátható módon tájékoztatnia kell az oltásra várókat a vakcinák körüli ügyekről – mutatott rá.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a hétfői felfüggesztés után folytatott vizsgálatában megállapította, hogy a vakcina biztonságos, és előnyei az új adatok alapján is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatát. Ez „jó hír”, azt jelenti, hogy tovább lehet folytatni az AstraZeneca-vakcina alkalmazását – fejtette ki a miniszter.

Ugyanakkor módosítják a készítmény dokumentációját, kiegészítik egy figyelmeztetéssel, miszerint mellékhatásként nagyon ritkán vérrögképződést okozhat az agyi vénákban 55 év alatti nőknél – tette hozzá Klaus Cichutek, az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich Intézet (PEI) vezetője.

Elmondta, hogy Németországban már több mint 1,7 millió adagot adtak be az AstraZeneca-vakcinából, és 13 embernél – 12 nőnél és egy férfinál – lépett fel vérrögképződés az agyi vénákban az oltás beadása után. Valamennyien 20 és 63 év közöttiek, hárman meghaltak.

A PEI vezetője hangsúlyozta, hogy az AstraZeneca-vakcina alkalmazása a trombózisos esetek ellenére nem jár vállalhatatlan egészségi kockázattal.


Lettország és Litvánia péntektől ismét olt az AstraZenecával

– közölte a két ország egészségügyi minisztere.

Arunas Dulkys litván egészségügyi miniszter közölte, hogy az AstraZeneca-vakcina iránti bizalom jelenként pénteken kapja meg az oltást Gitanas Nauseda elnök, Ingrida Simonyte kormányfő, a parlament elnöke és ő maga.

Bulgáriában pénteken kezdik újra az oltást az AstraZenecával

– jelentette be csütörtökön a gyógyszerfelügyeleti hatóság vezetője. Bogdan Kirilov közölte, hogy a vizsgálat, amelyet az órákkal az AstraZenecával való oltás után elhunyt nő esetében folytattak, nem állapított meg közvetlen összefüggést az oltás és a haláleset között.

Camilla Stoltenberg, a norvég közegészségügyi intézet vezetője közölte, hogy továbbra is érvényben marad az oltóanyag használatának március 11-én elrendelt felfüggesztése. Az intézet a jövő hét végén foglal állást a kérdésben.

Az EMA bejelentése előtt norvég kutatók közölték, hogy erős immunválasz jeleit találták az AstraZenecával beoltott és vérrögképződést mutató pacienseknél. Pal Andre Holme, az oslói egyetemi kórház főorvosa elmondta, hogy a szövődmények az oltást követő harmadik és tizedik nap közötti intervallumban jelentkeztek.


Szlovénia folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön biztonságosnak minősítette a brit–svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcináját

– közölte Janez Poklukar egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Szlovénia – több európai országgal együtt – még hétfőn határozott arról, hogy az EMA döntéséig ideiglenesen leállítja a vakcina használatát.
Kiemelte: miután az EMA megállapította, hogy az AstraZeneca-vakcina biztonságos és hatékony, értesítették az oltási központokat az oltás folytatásáról.

Borut Pahor államfő, Janez Jansa miniszterelnök, Igor Zorcic házelnök és Alojz Kovsca, a Nemzeti Tanács elnöke pénteken oltatja be magát az AstraZeneca vakcinájával, amelyből a felfüggesztés miatt 14 ezer dózis van raktáron.

Szlovéniában az AstraZeneca-vakcinával oltottak mindössze egy százalékánál jegyeztek fel mellékhatásokat, ami nagyjából megegyezik a Pfizer/BioNTech-oltás után mellékhatást jelentők számával.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,5 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 177 566-an, közülük a másodikat is 90 990-en kapták meg.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére