Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több mint harminc százalékkal csökkent a mexikói határátkelések száma

Forisek Ádám

2019.07.23. 08:35

Ez a Trump-hatás.

Mexikó külügyminisztere, Marcelo Ebrard hétfőn jelentette be: a Mexikóból az Egyesült Államokba történő határátlépések száma 36,2 százalékkal csökkent június óta. A számokat a külügyminiszter egy nappal azután hozta nyilvánosságra, hogy találkozott amerikai kollégájával, Mike Pompeóval.

Ez mindenképpen jó hír, tekintve azt, hogy közelít a határideje annak a 45 napos ultimátumnak, amit az Egyesült Államok adott Mexikónak arra vonatkozólag, hogy az csökkentse a déli határvidékre nehezedő migrációs nyomást. Donald Trump azt mondta: ha Mexikó nem veszi ki a részét a bevándorlás megfékezéséből, egyre magasabb vámot fog kivetni a mexikói árukra. Ezt végül sikerült elkerülni azzal, hogy aláírtak egy megállapodást Mexikóval, amelynek keretén belül az ország megerősíti a határvédelmet Guatemalánál.

Fotó: AFP

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egyébként Mexikó mellett El Salvador vezetésével is folyamatosan egyeztet annak érdekében, hogy sikerüljön megállítani a migrációt. Mint ahogy az amerikai politikus is mondta, a cél az, hogy az emberek a saját hazájukban maradjanak. Ennek érdekében az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani El Salvadornak a bűnözés és a szegénység visszaszorításában.

Mivel azonban ez nem megy egyik napról a másikra, ezért a Trump-kormány várhatóan keddtől jelentősen megszigorítja az illegális migránsok elleni fellépést, lehetővé téve, hogy bírói meghallgatás nélkül utasítsák ki őket az országból.

Az amerikai kormányzat döntéseit publikáló Szövetségi Közlönyben hétfőn este közzétett intézkedés értelmében a bevándorlási hivatal munkatársai felhatalmazást kapnak arra, hogy felgyorsítsák és kiterjesszék az illegális bevándorlók elleni razziákat. A közlönyben megjelent várható intézkedés értelmében mindazokat letartóztathatják és azonnali hatállyal kiutasíthatják majd az országból, akik két esztendőnél rövidebb ideje tartózkodnak illegálisan az Egyesült Államokban, s ezek az emberek nem kapnak lehetőséget arra, hogy egy bevándorlási bíró előtti meghallgatás után menedékjogért folyamodjanak. Az intézkedési terv ugyanakkor megjegyezi, hogy azok, akiket hazájukban kínzás vagy üldöztetés fenyeget, változatlanul benyújthatnak majd menedékkérelmet.

A Szövetségi Közlönyben megjelent indoklás szerint az intézkedés célja, hogy tovább erősítse az amerikai nemzetbiztonságot és közbiztonságot, valamint csökkentse az illegális bevándorlók ellátására fordított kormányzati költségeket. A kormányzatnak ugyanis nincs elegendő forrása arra, hogy a bevándorlási törvénynek megfelelő ellátással működtesse az Egyesült Államokba érkező migránsok fogva tartására kialakított gyűjtőközpontokat, ezért százezreket voltak kénytelenek szabadon engedni azzal az értesítéssel, hogy majd meg kell jelenniük egy bevándorlási bíró előtt.

A Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) és az Amerikai Migrációs Tanács nevű civil szervezetek már hétfőn este jelezték, hogy fellépnek az intézkedés ellen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére